Světová elita této motoristické disciplíny si totiž v neděli dala dostaveníčko na jihu Plzeňska.

Šlo o devátý podnik třináctidílného seriálu letošního FIM mistrovství světa v trialu jednotlivců.

Grand Prix České republiky, která se po zmiňovaných třech letech vrátila na trať do Kramolína, uspořádal Automotoklub Nepomuk v AČR.

Klání se uskutečnilo na trati v přírodních sekcích se startem a cílem v motoristickém areálu nedaleko Nepomuku.

Podniku se zúčastnilo padesát jezdců ze čtrnácti zemí.

Všichni jezdci ve třech kategoriích World pro, Junior a 125 ccm absolvovali tři kola vždy po dvanácti přírodních sekcích.

„Největší souboj se odehrál mezi dvěma v současnosti na světě nejlepšími španělskými jezdci, kterými jsou šestinásobný mistr světa a současný lídr v průběžném pořadí Toni Bou a dvojnásobný mistr světa Adam Raga," uvedl Petr Jiran, ředitel závodu.

„Raga potvrdil, že mu sekce v Kramolíně skutečně svědčí a dokázal zde již potřetí svého největšího rivala porazit," sdělil Jiran.

Byl to ovšem napínavý boj až do poslední sekce. „Raga nasbíral totiž o pouhé tři trestné body méně než Bou, který si tak mohl oživit pouze vzpomínky na své již dávné vítězství v Kramolíně v mistrovství Evropy, kdy Raga už bojoval o první titul v mistrovství světa," mínil Jiran.

V Kramolíně startovali i čtyři čeští závodníci.

V kategorii World Pro dosáhl stávající mistr republiky Martin Křoustek na 15.místo a získal tak jeden bod do mistrovského seriálu .

V kategorii Junior obsadil Dominik Wünsch místo osmnácté.

„Nejlepšího umístění z našich jezdců v Kramolíně dosáhl Martin Matějíček v kategorii 125 ccm, který skončil devátý a udržel se na sedmé příčce v průběžném pořadí šampionátu," vyzdvihl Jiran.

Pouze o dvě příčky za ním, tedy jedenácté místo, vybojoval Marek Wünsch.

„Trialová světová neděle v Kramolíně se po všech stránkách vydařila. Za ideálního počasí si diváci přišli opravdu na své. Vždyť byli po tříleté pauze na světovou trialovou elitu řádně natěšeni. Při závěrečném zasedání mezinárodní jury byla vyslovena organizátorům jenom samá pochvalná hodnocení s přáním dalšího pokračování v organizaci světového trialu v blízké budoucnosti," netajil se spokojeností Jiran.

Výsledky – ktg. World pro: 1. Raga (Gas Gas) 9 b., 2. Bou (Montesa) 12, 3. Cabestany (vš. Šp., Sherco) 17,… 15. Křoustek (Česká rep., Beta) 140.

Ktg. junior: 1. Warenghien (Bel.) 2 b., 2. Tarres (oba Sherco) 2, 3. Traviesa (oba Šp., Honda) 3,… 18. D. Wünsch (ČR, Gas gas) 109.

Ktg. do 125 ccm: 1. Thomas 4 b., 2. Carles de Caudemberg (oba Fr.) 5, 3. Cox (Brit., vš. Beta) 10,… 8. Matějíček 31, 11. M. Wünsch (oba ČR, oba Gas gas) 43.