Program šampionátu začne dnes ve 13.00 hodin zahajovacími tréninky a zítra v 10 hodin vypukne sportovní klání naostro prvními koly. Na parkuru stupně S** (130 cm) odstartují mistrovské soutěže nejprve mladí jezdci, poté ženy a později ještě družstva. „Těch je v tuto chvíli nahlášeno osm, konečný počet však bude stanoven po čtvrtečním oficiálním tréninku," říká ředitel závodu Martin Pecka.

Pro kategorii jednotlivců je hned v úvodu nachystán parkur stupně T* (150 cm) a v dalších dnech je čeká nejvyšší obtížnost na národní úrovni tj. stupeň T**. Mladí jezdci a ženy budou pokračovat soutěžemi ST s jednou a dvěma hvězdami (140 cm).

Jako první si mistrovské medaile převezmou členové nejlepších týmů, kteří uzavřou dvoukolovou soutěž střední náročnosti (S**, 130 cm) již v sobotu. „Celkem bude na dotacích rozděleno 455 tisíc korun," prozradil Pecka.

Mezi největší favority bude kromě Jiřího Skřivana s klisnou Kallisto a Jiřího Hrušky s koněm roku 2011 Aristem patřit také Jiří Luža ze Sportovní stáje Schneider Plzeň, který si do hlavní soutěže vezme Land Rebela-S. Právě s ním před dvěma týdny vyhrál na stejném kolbišti Memoriál Jana Papouška. (mp, lib)