Nominaci si za své výkony od vedení Českého střeleckého svazu vysloužili Kateřina Emmons, Adéla Sýkorová, Lenka Marušková, David Kostelecký, Jiří Lipták, Jan Sychra, Jakub Tomeček, Martin Strnad, Martin Podhráský a Václav Haman.

„Zatím jde pouze o návrh nominace ze strany svazu. Její definitivní schvalování proběhne 28. června na plénu Českého olympijského výboru, kde se bude schvalovat kompletní jmenovitá nominace," prozradil vedoucí střelecké výpravy pro Londýn a prezident Českého střeleckého svazu Petr Baroch.

Právě střelci budou již tradičně patřit mezi největší medailové naděje české výpravy. „V daném okamžiku jsme nominovali to nejlepší, co máme. Ve většině jsou to střelci, kteří si ta olympijská místa sami vybojovali. Jsou tam jen dva, kterým se to nepovedlo, David Kostelecký a Václav Haman. Přesto jsme se jako komise pro řízení reprezentace, reprezentační trenéři a posléze prezidium na těchto jménech shodli," uvedl Petr Baroch.

Ambice českých zástupců jsou jasné, ale v konkrétních odhadech a cílech je Baroch opatrný. „Nikdy jsem tyhle věci neplánoval a nepředvídal. První předpoklad je takový, aby se tito střelci dostali do finále. Potom už může získat medaili víceméně každý, je to také otázka štěstí," je přesvědčen Baroch.

Hlavní čeští kandidáti na stupně vítězů jsou ale jasní. „Pozornost bude určitě upřena na puškařku Kateřinu Emmons a díky letošním výsledkům také na pistolářku Lenku Maruškovou. Také brokařům se na mistrovství Evropy dařilo, Jiří Lipták vybojoval stříbro a David Kostelecký bude chtít navázat na olympijské zlato z trapu z Pekingu," dodal Baroch.

První část výpravy českých sportovních střelců bude do Londýna odlétat 20. července, druhá část o čtyři dny později a další dvě skupiny potom 26. července a 1. srpna. „Je to vše přizpůsobeno programu," vysvětlil Petr Baroch.