Atletický klub Škoda Plzeň letos slaví 70. výročí a sportovcům tohoto klubu se nedávno skončená sezona hodně vydařila. Rok 2017 patří zatím k nejúspěšnějším v historii klubu.

Nově otevřený atletický stadion města Plzně (1. července 2013) na Skvrňanech zvýšil zájem mládeže o atletiku. V současné době vyrůstá v AK Škoda Plzeň řada vynikajících atletů a atletek.

Na mistrovství ČR vybojovali 30 medailí z toho 12 zlatých, 8 stříbrných a 10 bronzových. Nejúspěšnějšími jedinci byli v žactvu Barbara Píchalová, v dorostu Michal Forejt, Jakub Forejt, Filip Ličman, Tereza Schejbalová a Anna Suráková, v juniorech Kateřina Skypalová, Petr Procházka a v dospělých Jiří Kubeš, Tereza Petržilková, Klára Kováříková, Tereza Hrochová a Denisa Majerová, z veteránů Jaroslava Pokorová.

Úspěchy slavili mladí atleti i na mezinárodním poli. Žákyně Barbara Píchalová v mezistátním utkání ČR-Chorvatsko-Maďarsko-Slovensko zvítězila v běhu na 100 metrů překážek a 300 metrů překážek.

V mezistátním utkání dorostu startovali Filip Ličman první na 400 m přek., v disku zvítězil Jakub Forejt a druhý byl Michal Forejt. V mezistátním utkání juniorů ČR-Chorvatsko-Maďarsko-Slovensko-Slovinsko byla v kladivu první Kateřina Skypalová, v běhu na 400 m přek. druhá Tereza Jonášová a v disku obsadil 5. místo Petr Procházka. Na mistrovství světa do 17 let v Nairobi v disku Jakub Forejt skončil pátý, Michal Forejt obsadil 13. místo. Mistrovství Evropy do 22 let v Bydhošti Jiří Kubeš vybojoval 5. místo v rozběhu na 200 metrů. Mistrovství Evropy juniorů v italském Grossetu se povedlo kladivářce Kateřině Skypalové, která soutěž vyhrála. Ve finále poslala ve třetím pokusu náčiní do vzdálenosti 64,78 metru, druhá Chorvatka Eva Mustafičová za plzeňskou atletkou zaostala 1,69 metru. „Cítila jsem, že mi hod vyšel fakt hodně dobře,“ říkala Skypalová na webu atletického svazu.

V červnu se zúčastnila čtvrtkařka Tereza Petržilková mistrovství Evropy družstev v Lille. „Vykřikla jsem radostí, když jsem se to dozvěděla. Moc jsem s tím nepočítala, protože na mistrovství ČR mě předběhla jedna soupeřka a nedoufala jsem v nominaci,“ uvedla před odletem v rozhovoru pro Deník Petržilková.

Úspěšná byla i družstva – ženy vybojovaly bronzové medaile na MČR družstev. „Se ziskem medaile jsme určitě spokojení, i když jsme tajně doufali ve stříbro. Bronz je historicky druhý největší úspěch klubu,“ konstatoval v září trenér Škody Michal Černý.

Ano, lepší byly jen ženy v roce 1992, kdy vybojovaly stříbrné medaile na mistrovství ČSFR družstev.

Muži AK Škoda Plzeň zvítězili v baráži o účast v extralize pro rok 2018.