Obhájce titulu a zároveň turnajová trojka Jan Louda (USK Plzeň) se ve svém úvodním zápase proti Jelínkovi (Brno) sžíval s prostředím haly (velká badmintonová akce se zde naposledy konala v roce 2012) a po lehce kostrbatém výkonu vyhrál 2:0.

Ve čtvrtfinále jasně přehrál Svátu (Astra Praha) a narazil v boji o finále na nasazenou dvojku Adama Mendreka (Brno).

V semifinálovém duelu domácí hráč v obou setech pořád dotahoval náskok výborně hrajícího protivníka. Nepříznivý vývoj skóre pramenil z častějších nevynucených chyb plzeňského hráče, v delších výměnách si Mendrek přesnými míči s optimální letovou křivkou připravil útok k přímému ukončení výměny.

V kratších a rychlých „přestřelkách“ sice dokázal Louda zakončit a snižovat náskok, stále bojoval ze všech sil, ale na obrat to nestačilo a prohrál 0:2. Domácí publikum přesto ocenilo potleskem jeho výkon a návrat zpět do vrcholných soutěží.

Bronzová medaile je vzhledem ke všem okolnostem výrazný úspěch a maximum možného, což potvrzuje i hráčův trenér Josef Rubáš: „Po dlouhé zdravotní pauze trénoval Honza jen měsíc a i za tak krátkou dobu se stihl připravit a získal medaili. Obdivuhodný výkon. Budeme dál makat, aby se dostal na úroveň, kde byl v létě, když vyhrál turnaj světového okruhu na Ukrajině. Pokud takhle zahrál po měsíci, už teď se můžeme těšit na olympijskou kvalifikaci, která začíná v květnu a bude trvat celý rok.“

V druhém semifinále došlo k velkému překvapení. Milan Ludík (turnajová jednička) prohrál ve dvou setech s Janem Fröhlichem, který se na turnaj dostal díky divoké kartě. Ludík se nevyrovnal se soupeřovou precizní obranou a skvělou hrou na síti. V Plzni se Fröhlichovi tradičně daří, před sedmi lety tady získal svůj poslední titul, když ve finále porazil Petra Koukala.

V nedělním finále potvrdil svoji výtečnou formu a připravenost Mendrek. Přesnou a agresivní hrou se vyhnul soupeřovým tolik oblíbeným dlouhým výměnám a vyhrál jasně první set. Druhý set byl mnohem vyrovnanější a Fröhlich udržoval těsné vedení. Avšak za stavu 13:11 si při došlapu poranil koleno a ačkoliv zkoušel hrát s ortézou další tři výměny, zranění mu znemožnilo pokračovat v zápase a česká badmintonová legenda musela zápas skrečovat.

Adam Mendrek se tak mohl radovat ze svého vůbec prvního titulu mistra republiky.

„Mendrek v prvním setu využil Fröhlichovy únavy z turnaje a pomalejšího rozjezdu ve finále. Zároveň čekal na správný moment, kdy mohl výměnu zrychlit. Ve druhém setu se hra vyrovnala. Mendrek ztratil na lehkosti a trpělivosti a dělal nevynucené chyby, Fröhlich zlepšil svou hru v přední části kurtu, a kdyby ho nezastavilo zranění, možná bychom se dočkali zajímavé zápletky třísetového zápasu,“ poznamenal Rubáš.

Satisfakcí a velkým oceněním výkonů Jana Loudy v minulém roce je zvolení Badmintonistou roku v anketě pořádané Českým badmintonovým svazem. Josef Rubáš byl opětovně oceněn jako Trenér roku.

Za Počin roku bylo vyhlášeno páté místo české mužské reprezentace na posledním mistrovství Evropy.

Letošní šampionát v Plzni je hodnocen jako jeden z nejkvalitnějších za poslední období, navíc byl spjatý se silnými příběhy či historickými badmintonovými událostmi – desáté vítězství v řadě páru Bitman-Bášová, medailový návrat desetinásobného mistra republiky Jana Fröhlicha, zlatý singlový hattrick Terezy Švábíkové v necelých devatenácti letech, zlato v deblu pro sedmnáctiletého Jana Švejdu.

Za pořadatele ze Západočeského badmintonového svazu zhodnotil šampionát předseda Tomáš Knopp: „Byli jsme velmi potěšeni hojnou diváckou účastí na mistrovství, šlo o jednu z nejvyšších návštěvností v celé historii. Jsme rádi, že široká veřejnost viděla na vlastní oči, jak je badminton rychlá a krásná hra.“

Výsledky finálových zápasů: Mendrek (Brno) – Fröhlich (Benátky nad Jizerou) 2:0 (21:10, 13:14 scr.), Švábíková (Chance & Ridera team) – Pavelková (Přerov) 2:0 (21:11, 21:14), Janáček-Švejda (Č. Krumlov) – Bitman, Hubáček (Meteor Praha) 2:1 (21:15, 16:21, 23:21), Bášová, Fuchsová (Hradec Králové) – Lajdová, Šikalová (Astra Praha/Benátky) 2:0 (21:11, 21:12), Bitman, Bášová (Meteor/Hradec Králové) – Drančák, Lajdová (Meteor/Astra) 2:0 (22:20, 21:18).

Martin Slepička

Plzeňští vodní pólisté nezvládli ani jedno utkání a zkomplikovali si boj o klíčové čtvrté místo v tabulce.
Vodní pólisté Plzně nezískali doma ani bod