Cenný double vybojoval v Plzni šestnáctiletý tenista TK Sparta Praha Pavel Štaubert. Ten nejprve společně s oddílovým kolegou Tomášem Papíkem získal v sobotu prvenství ve čtyřhře a o den později porazil čtvrtý nasazený Štaubert ve finále dvouhry italskou trojku turnaje Filippa Baldiho 6:4, 2:6, 6:4.

Další výraznou stopu zanechala v Plzni sedmnáctiletá Gabriela Pantůčková z Prostějova, která ovládla dvouhru dívek. V rozhodujícím souboji porazila druhou nasazenou Deu Herdzelas jasně 6:1, 6:1.

V pavouku čtyřhry došla Pantůčková společně s oddílovou kolegyní Barborou Štefkovou do semifinále.

Svými výkony zaujal ředitele turnaje Jiřího Kováříka především Ital Baldi. „Finále sice prohrál, ale to si během zápasu udělal něco z nohou. Musel být ošetřován a potom už nehrál na sto procent. Hrál chytrý tenis, nebyly to jenom rány a pěkně měnil rytmus hry. Ten by mohl mít v budoucnu velké šance také mezi dospělými," věří šéf pořádajícího TK Slavia Plzeň.

Své zastoupení měl v hlavní soutěži také plzeňský tenis. „Simona Heinová a Dominik Starý z našeho oddílu jsou teprve první rok mezi dorostenci a oba měli smůlu na los. Heinová hrála v prvním kole s první nasazenou Slovenkou Kötelosovou a prohrála 4:6, 2:6. Starý zase na úvod chytl druhého nasazeného Rusa Khachanova a prohrál 2:6, 2:6," upřesnil Kovářík.

„Oba dva ale zahráli slušně. Hlavně Heinová mohla při troše štěstí vyhrát. Oba dva ale mohou ještě dvakrát na tomto turnaji startovat a určitě budou mít šanci na vítězství," je přesvědčen Kovářík.

Dvě želízka v ohni měla také Lokomotiva Plzeň. Jakuba Vítka z Lokomotivy Plzeň ale vyřadil ve druhém kole Rus Khachanov a Markéta Slavíčková skončila v prvním kole na raketě Slovenky Staníkové. „Vítek zahrál velmi dobře, ale od Slavíčkové jsem tedy čekal více," přiznal Kovářík.

„Na druhou stranu mi udělala radost čtyřhra holek, kam se probojovala Heinová právě se Slavíčkovou," těší ho.

Ani poměrně deštivé počasí průběh turnaje v Plzni příliš nenarušilo. „Pouze ve čtvrtek jsme nedohráli naplánovaný program, ale následující den jsme to dohnali," dodal místopředseda TK Slavia Plzeň Jiří Kovářík.

Další významnou akcí, která na borských kurtech v nejbližší době proběhne, je mistrovství Evropy jednotlivců v kategorii starších žáků. To hostí areál TK Slavia Plzeň od 23. do 29. července.