Mladí tenisté bojují v těchto dnech na kurtech TK Slavia Plzeň o tituly na mistrovství Evropy do 14 let. Každý ze zúčastněných čtyřiceti států vyslal do boje dva chlapce a dvě dívky, jen pořadatelskou Českou republiku zastupuje čtveřice hochů i dívek.

„Letos pořádáme už osmý ročník, takže pořadatelé jsou s námi evidentně spokojeni," pochvaluje si šéf plzeňského klubu TK Slavia Plzeň Jiří Kovářík.

Český tenis má na evropském šampionátu na co navazovat. „V minulém roce si tady zahrál finále Jiroušek, v tomto ročníku vkládáme naděje do Jonáše Forejtka. Ten bydlí v Úlicích a zastupoval tedy Plzeňský kraj také na nedávných Letních hrách dětí a mládeže, kde se probojoval až do finále," poukazuje Jiří Kovářík.

Konkurence je ovšem veliká. „Z první desítky evropského žebříčku chlapců, je tady osm hráčů a jsem přesvědčen, že s řadou z nich se budeme moci za šest sedm let potkat na grandslamu dospělých. U děvčat je jich tady z první desítky jen pět, ale tam je to pochopitelné, protože těm co už bylo čtrnáct let, mohou už hrát v kategorii žen, nebo se účastní turnajů ITF pro osmnáctileté hráčky," vysvětluje Kovářík.

Většího úspěchu by letos mohla dosáhnout Česká republika v kategorii dívek. „Tam máme dvě nasazené hráčky, turnajovou čtyřkou je Anna Šišková a pětkou Ivana Šebestová. Když to vezmeme podle žebříčku, tyhle dvě by se mohly dostat do čtvrtfinále či semifinále," věří Kovářík.

Počasí zatím tenistům přeje, ale současné teplé počasí s sebou přináší také starosti. „Máme velký problém s vodou, kurty se téměř nedají ukropit. Správci jsou tu do desíti jedenácti večer, aby mohly být kurty druhý den k dispozici," oceňuje práci organizátorů Jiří Kovářík.

Z výsledků 2. kola, chlapci: Alvarez Varona (Špa.) – Svrčina (ČR) 6:4, 6:3, Paulson (ČR) – Weststrade (Niz.) 5:7, 7:5, 6:2, Forejtek (ČR) – O´ Callaghan (Ir.) 6:2, 3:1 scr. Dívky: Šebestová (ČR) – Ryanová (Ir.) 6:3, 6:1, Šišková (ČR) – Hasethová (Nor.) 6:2, 6:3, Nikolovová (ČR) – Meyer Auf Der Heideová (Něm.) 6:2, 7:6.