Necelé čtyři měsíce uplynuly od doby, kdy házenkáři Talentu M.A.T. Plzeň zvedli v Lovosicích nad hlavu pohár pro extraligové šampiony a mohli se radovat z obhajoby mistrovského titulu.

Teď ale stojí opět na začátku. V sobotu vstoupí plzeňští borci zápasem v Brně do nového extraligového ročníku a před sebou mají náročný úkol – potřetí v řadě ovládnout nejvyšší domácí soutěž.

To se přitom v samostatné historii České republiky podařilo pouze Karviné.

„Bude to zase těžké. Je jasné, že nás každý bude chtít sestřelit, a kam přijedeme, tam se na nás budou chtít vytáhnout. Ale na druhou stranu je pro nás vidina zlatého hattricku výborná motivace," směje se trenér plzeňského týmu Martin Šetlík.

Úspěšný vstup do nové sezony je vždy důležitý a to si dobře uvědomují také v Plzni a rádi by z úvodních zápasů vytěžili maximum.

„Nenarazili jsme rovnou na špičku extraligy, nicméně jsou to velmi kvalitní týmy a začátek určitě nebude jednoduchý. Začínáme v Brně, kde budeme chtít vyhrát, potom máme doma Frýdek, který nás v minulé sezoně potrápil v semifinále a ve třetím kole jedeme do Jičína. Tahle tři kola chceme zvládnout a uhrát je s plným bodovým ziskem," spřádá plány kouč Talentu.

Západočeský tým po minulé sezoně opustili čtyři házenkáři – Petrovský, Horký, Kavka a Loskot. „Musíme si uvědomit, že odešli čtyři zkušení hráči, i když pouze Petrovský byl hráčem základní sestavy," říká Martin Šetlík.

Nahradit by je měly posily Poloz a Jonáš a tři hráči, kteří přišli z dorostu – Jakub Tonar, Bičiště a Šafránek.

Nejblíže do základní sestavy má Jonáš, který bude při zranění Linharta hrát na pravé spojce. „Je spíše útočný typ a do obrany nebude až tak použitelný. Naopak Bičiště je lepší v obranné činnosti, takže z toho plynou nějaké varianty," uvedl Šetlík.

Také další mladíci ale mají perspektivu. „Mile mě překvapili jak Jakub Tonar, tak Šafránek. Naskočili do toho dobře a také oni budou postupem času plnohodnotnými hráči extraligového kádru," těší trenéra Talentu.

Kromě extraligy čeká Plzeň v nové sezoně také Český pohár a Pohár EHF. Do evropského poháru vstoupí Talent v jeho druhém kvalifikačním kole (10. října) a soupeřem mu bude buď chorvatský tým RK Porec nebo izraelský celek Maccabi Rishon Lezion.

„To, že jsme byli nasazeni až do druhého kola, teď vítám. Budeme už rozehraní z extraligy. Hodně nám napověděly i přípravné zápasy, které jsme odehráli jen se zahraničními soupeři," dodal Martin Šetlík.

Talent M.A.T. Plzeň

Příchody: David Poloz (pravé křídlo, HC Zlín), Josef Jonáš (levá spojka, FCC Město Lovosice), Šimon Rada (brankář, Kobylisy), Jakub Tonar (levá spojka, z dorostu), Ondřej Šafránek (levé křídlo, z dorostu), David Bičiště (pravá spojka, z dorostu).
Odchody: Martin Loskot (střední spojka, HBC Ronal Jičín), Martin Kavka (střední spojka, HC Zlín), Leoš Petrovský (pivot, Azoty Pulawy), Lukáš Horký (levá spojka, TSV 1846 Lohr).
Realizační tým – trenér: Martin Šetlík, asistent: Jiří Hynek.

KP Handball Brno

Příchody: Jan Ipser (pivot, SHC Maloměřice), Vít Kučera (střední spojka, z dorostu), Dominik Ženatý (brankář, z dorostu).
Odchody: Boris Aspridis (pravé křídlo, Duslo Šala), Jozef Hanták (levá spojka, Balmazújvárose), Petr Štolcar (brankář, SKP Frýdek-Místek), Tomáš Veřmiřovský (levé křídlo, do 2. ligy).
Realizační tým – trenér: Michal Hradil (nový kouč, přišel z italského ASC Algund), asistent: Pavel Čejka.