Přímý souboj o druhé místo v tabulce po základní části extraligy házenkáři Talentu M.A.T. Plzeň nezvládli. Úřadující mistr prohrál v sobotu v Zubří 28:29, klesl na třetí pozici a ve čtvrtfinále play-off se utká s Lovosicemi.

Obhájce titulu propadl na Valašsku v prvním poločasu. Mezi 7. a 14. minutou utkání si domácí vypracovali šňůrou pěti branek náskok 9:4 a do přestávky navýšili své vedení na 20:12.

Ani za tohoto stavu to ovšem hosté nezabalili a po změně stran postupně ukrajovali z náskoku Zubří. Od 52. do 58. minuty vstřelili čtyři góly v řadě a snížili na rozdíl jediné branky – 27:28.

Plzeň mohla dokonce srovnat, ale po Šindelářově útočném faulu získali míč domácí a Řezníček svým devátým gólem v utkání výrazně posunul Zubří blíže vítězství.

V samotném závěru ještě snížil na 28:29 při přesilové hře Poloz, ale domácí si již vítězství vzít nenechali.

„Jsem rád, že se mužstvo v kritických chvílích nezlomilo a dokázalo zvítězit. Podruhé v sezoně jsme porazili úřadující mistry. Je to pro nás cenná výhra," těšilo po utkání trenéra Zubří Andreje Titkova.

Plzeň si zápas prohrála v první třicetiminutovce. „Je to pro nás zdvižený prst. Takhle v play-off hrát nemůžeme, to bychom hodně brzo narazili," je si vědom asistent trenéra plzeňského týmu Jiří Hynek.

Ve čtvrtfinále play-off narazí házenkáři Talentu na tým z Lovosic. První zápas série hrané na tři vítězná utkání je na programu v sobotu 16. dubna v Městské sportovní hale v Plzni na Slovanech.

Zubří – Talent M.A.T. Plzeň 29:28 (20:12)

Rozhodčí: Opava, Válek. Sedmimetrové hody: 6/5:5/3. Vyloučení: 3:6. ČK: 1:0 (Douda přímá). Diváci: 1158.

Sestava a branky Zubří: Malina, Orság – Šlachta, Douda 3, Přikryl, Pšenica, Bechný 2, Šustáček 2, Hrstka 9/3, Zahradníček 2, Řezníček 9/2, Reček, Pšenica, Dořičák, Šíra 2. Trenér: Andrej Titkov.

Sestava a branky Plzně: Motlík, Šmíd – Fořt 1, Bičiště, Jonáš 2, Šafránek, M. Škvařil 3, Blecha 3, Ivančev 2, J. Tonar 3, Vinkelhöfer 5/1, M. Tonar, Poloz 7/2, J. Škvařil, J. Strýc, Šindelář 2. Trenér: Martin Šetlík.

Čtvrtfinálové dvojice: Dukla Praha – Jičín, Zubří – Karviná, Plzeň – Lovosice, Hranice – Frýdek-Místek.