Na dosah cennému kovu jsou plzeňské tenistky Andrea Hlaváčková i Barbora Strýcová. /Plzeňské tenistky mohou dosáhout se svými deblovými partnerkami minimálně na bronz, na stupních vítězů se ale mohou objevit obě.

Strýcové se Šafářovou postavilo semifinále do cesty Rusky Makarovovou a Vesninovou, na které nestačily a zůstaly tak před branami finále.

Hlaváčkovou a Hradeckou čeká boj o finále se Švýcarkami Hingisovou a Bacsinszkou.

„Je skvělé, že do semifinále prošly oba páry, a zajistily tak Česku medaili z tenisu," těšilo v pátek otce Andrey Jana Hlaváčka z Plzně.

Nestor plzeňského tenisu František Steiner nechce tipovat, jakou medaili holky získají. „Ženský debl nemá favorita a nikdo není neporazitelný. České finále by bylo z říše snů, ale možné to je," tvrdil ještě odpoledne Steiner. Po prvním zápase již víme, že se české finále konat nebude.

Obě tenistky, které začínaly na kurtech TK Slavia Plzeň, pamatuje. „Bára přišla ve čtyřech letech a chtěla neustále hrát, proto přemlouvala větší děti, aby si 
s ní zahrály," vzpomínal Steiner.

Už v dětství prý byla Strýcová velmi temperamentní. „Sálala z ní živočišnost 
a do hry vkládala hodně energie," řekl Steiner. Vybavuje si, jak funkcionáři zatrhli devítileté Strýcové hrát v Čechách zápasy.

„Soutěžní řád to totiž u nás umožňoval až od 10 let. Bára proto objížděla tenisové turnaje v Německu," konstatoval.

V rodině Andrey Hlaváčkové se tenisu věnoval její otec a o pět let starší sestra Jana. „Otec se oběma holkám věnoval odmalička," vzpomíná František Steiner.

Andrea Hlaváčková má doma už stříbrnou medaili z OH v Londýně 2012.

A kdo další ze západočeských sportovců se na minulých olympiádách prosadil?

Především střelkyně, před čtyřmi lety byla bronzová Adéla Bruns. Z Pekingu 2008 si zlato i stříbro dovezla Kateřina Emmons, a v roce 2004 se prosadila i Lenka Marušková. Už šestnáct let trvající nepřetržitou medailovou šňůru Západočechů na olympiádě odstartoval v roce 2000 bronzem v Sydney triatlonista Jan Řehula. A teď je tedy jisté, že i v Riu Západočechům cinkne medaile. Zbývá jen o víkendu rozhodnutí, z jakého kovu a kolik jich bude.