Populární Šumavák se pojede již po 29., pod hlavičkou Stopy pro život počtvrté. Zároveň je závod součástí série Euroloppet a Ligy dálkových běhů.

„Ačkoliv počasí organizátorům ze Ski klubu Šumava vůbec nepřeje, nakonec se rozhodli, že závod uskuteční. Z důvodu nedostatku sněhu však nebudou závody uspořádány v plném rozsahu," sdělila Zorka Čermáková ze spolupořádajícího klubu ČS MTB Team.

Musel se zrušit sobotní závod volnou technikou na 23 km, protože na mnoha místech bruslařského okruhu není sníh. Zrušeny byly i sobotní závody dětí. Nedělní závod klasickou technikou na 45 km se zkrátí na 25 km a závod na 23 km klasicky se ruší.

„Všichni přihlášení se automaticky přesouvají na závod na 25 km. Zázemí a registrace zůstává na Kvildě, startovat se bude v 10.00 hodin z Modravy, kam bude zavedena kyvadlová doprava zdarma. Doporučujeme všem závodníkům, aby v neděli počítali s časovou rezervou," varovala Čermáková.

Závodníci se zato mohou těšit na tradičně skvělé zázemí připravené organizátory Stopy pro život. Velkokapacitní vyhřívaný stan jako odpočinková klidová zóna s prodejními stánky, vyhřívané depo Kooperativy s bezplatnou úschovnou a převlékárnou, mazací servis České spořitelny, půjčovna testovacích lyžích, výběr z několika teplých jídel a nápojů a mnoho dalšího.

„Vyplatí se proto přijet již v sobotu, vyzkoušet si stopu a využít bezplatně tohoto zázemí. V letošním roce možná již mnoho podobných příležitostí pro sklouznutí v běžkařské stopě nebude," uvedla Zorka Čermáková.

Seriál Stopa pro život je určený pro všechny, kdo mají rádi běžky. Závodí se v nejrůznějších věkových kategoriích. Navíc jde o akci se skvělým zajištěním a službami pro všechny zúčastněné.

Trojlístek velkých závodů sdružených v seriálu Stopa pro život se oproti loňskému roku nezměnil. Po Šumavském skimaratonu Kooperativy by měla následovat Krkonošská 70 Kooperativy (1. března) a Karlův běh České spořitelny (8. – 9. března).

Více informací na webu www.stopaprozivot.cz.