Po podzimu je v čele soutěže žen s poměrně velkým náskokem obhájce titulu Sokol Tymákov před Přešticemi a Dobruškou. První lize mužů zatím vévodí tým TJ Plzeň-Újezd s dvoubodovým náskokem před obhájcem titulu z Přeštic, třetí jsou Opatovice.

V zimní přestávce se nejlepší celky utkaly v druhé nejprestižnější soutěži národních házenkářů – Českém poháru. V něm uspěli oba obhájci titulu, ženy Sokola Tymákov a muži TJ Přeštice a tím naznačili své možnosti před jarní částí první ligy.

Lepší výchozí postavení mají hráčky Tymákova, které na podzim všechny své zápasy vyhrály a mají náskok šesti bodů.

„Máme na své soupeřky nahrané bodíky, což je pro nás výhoda, ale nic není hotovo. Trochu se potýkáme se zraněními a tím i se změnami v sestavě, ale s tím se musíme vyrovnat,“ říká trenérka Václava Šmídlová.

A jak vidí ambice svého týmu vzhledem k obhajobě titulu?

„Chceme si udržet co největší náskok do nadstavby, kam se budou započítávat vzájemné zápasy z první fáze soutěže. Největšími konkurenty v boji o titul bude celek Dobrušky, se kterým dlouhodobě soupeříme, a rival z Přeštic,“ míní trenérka Šmídlová.

Muži Přeštic, kteří v minulé sezoně získali titul po dlouhých jednatřiceti letech, jdou do jara s dvoubodovou ztrátou na tým TJ Plzeň-Újezd, přesto je trenér Václav Brada optimistou.

„V přípravě se nám dařilo, vyhýbala se nám zranění. Věřím, že jsme dobře připraveni a je v našich silách titul obhájit, i když to bude určitě těžké. Tabulka je v horní polovině hodně vyrovnaná, podle mého názoru může bojovat o medaile až šest týmů,“ tvrdí přeštický kouč.

Program úvodního jarního kola – I. liga mužů: TJ Přeštice – Sokol Tymákov (NE 11.00), TJ Plzeň-Újezd – TJ Žatec (NE 11.00), Dioss Nýřany – Sokol Nezvěstice (NE 10.30).

I. liga žen: TJ Příchovice – Sokol Dobruška (SO 15.30), TJ Přeštice – Sokol Dobruška (NE 9.30), TJ Plzeň-Újezd – Sokol Podlázky (NE 9.30), TJ Stará Ves – Sokol Tymákov.

Běh okolo zámečku v Radčicích
Jaša se na Zámeček vrátil jako vítěz, mezi ženami obhájila korunu Hrochová