Tahákem úvodního podniku bude účast vítězů minulých ročníků v čele s obhájcem titulu a zároveň sedminásobným králem kritérijní klasiky Jiřím Nesvedou z týmu AC Sparta.

Na startu se objeví i jeho týmový kolega a předloňský vítěz série Tomáš Holub nebo Tomáš Okrouhlický, který ligu ovládl v roce 2013 rovněž v dresu Sparty. Teď do Plzně přijíždí coby soupeř nově ve službách stáje Lawi Author.

Tím se nastoluje nejžhavější otázka patnáctého, ale nejspíš také posledního ročníku Giant ligy v dané podobě.

Dokáže někdo obrat o celkové prvenství kralujícího Nesvedu a spol.?

„Giant liga si za dobu své existence vydobyla jistou prestiž. Jako tým z blízkých Rokycan jsme na Lopatárně vlastně doma a chceme tak sérii znovu vyhrát," prohlásil před startem sparťanský šéf Zdeněk Rubáš.

Nechce však předjímat, zda roli lídra obsadí zkušený Nesveda nebo dostane šanci někdo další.

„Jirka je na tom rychlostně stále dobře, ale zaspurtovat umí i Tomáš Holub, který třeba skončil druhý na víkendových okruzích v Soběslavi, nebo Denis Rugovac, posila
z pražské Dukly. Takže je to otevřené a vše se bude odvíjet od průběhu soutěže," uvedl Rubáš.

Seriál kritérií na unikátním asfaltové dráze mimo dopravní komunikace považuje zároveň za skvělou školu pro mladé závodníky. „Časté spurty jsou ideální k pilování souhry týmu, což v běžném provozu nejde. Navíc je to pro jezdce skvělý test a šance učit se vyhrávat. Klidně se tak může stát, že v sérii někdy pojedeme na některého z mladíků v týmu," avizoval Rubáš.

Kromě šéfovské role ho při Giant lize čeká obhajoba celkového prvenství v kategorii veteránů nad 40 let. Dále jsou vypsány závody pro ženy a juniory, od května nově i pro mladší a starší žáky.

Dnes na úvod budou cyklisté spurtovat v každém z padesáti okruhů a první dva borci si připíší vždy dva a jeden bod.

Kromě téměř kompletní Sparty a týmu Lawi Author lze mezi favority počítat rovněž jezdce v barvách Puskinak.cz, posílenou sestavu týmu NejlevnejsiPneuCycling a zkušené borce z CK Příbram.