Nečekané rozuzlení přineslo vyhlášení posledního vítěze v kategorii dospělých při ocenění nejlepších sportovců okresu Plzeň-jih za rok 2015 v Přešticích. Vítězkou se totiž stala poměrně neznámá sportovkyně, střelkyně oddílu SK Cinderella Dnešice Michaela Štenglová.

Slavnostní galavečer pořádala v Kulturním a komunitním centru v Přešticích marketingová agentura Sport Action za významné podpory plzeňské krajské organizace ČUS, Plzeňského deníku a hostitelského města.

V březnu jednadvacetiletá studentka první ročníku právnické fakulty začínala se střelbou pod trenérským dohledem svého otce již v necelých deseti letech.

„Nejprve jsem střílela ze vzduchovky a malorážky, se střelbou z brokovnice jsem začala před pěti lety. To se mi záhy zalíbilo a začala jsem se střelbě věnovat závodně, konkrétně disciplíně lovecký parcour, kde se střílí z brokovnice a kulovnice," říká Michaela Štenglová, která mimo střelbu krátce hrála i národní házenou v TJ Přeštice.

Nadějná závodnice se po těžkých začátcích začala pravidelně umisťovat v popředí výsledkových listin v domácích závodech. Jejím dalším krokem bylo získávání zkušeností na mezinárodní scéně.

„Zúčastnila jsem se soutěží ve Francii, Španělsku, Portugalsku a Maďarsku. Dva závody jsem absolvovala také v zámoří, v USA a na otevřeném mistrovství Brazílie. To byl pro mě velký nejen sportovní zážitek, říká sympatická brunetka.

Největší úspěch své dosavadní sportovní kariéry vybojovala vloni na ME v Písku, kam původně jela pouze jako rozhodčí. Nakonec však nastoupila k soutěži a získala nečekané stříbro.

„Po střelbě z brokovnice jsem byla na děleném prvním místě, ale nakonec jsem skončila druhá za reprezentantkou Švédska," popisuje svůj úspěch Michaela Štenglová.

Ta měla z vítězství v anketě o nejúspěšnějšího sportovce okresu neskrývanou radost.

„Výhra v této anketě pro mě byla hodně překvapivá. Beru to hlavně jako povzbuzení a signál, že stojí za to se střelbě i nadále závodně věnovat a zároveň trochu zpopularizovat tuto ne moc známou střeleckou disciplínu," říká dnešická závodnice.

Také letos se chystá na vrcholné soutěže.

„Chci se zúčastnit mistrovství Evropy v loveckém parcouru v Maďarsku a také mistrovství světa v brokové střelbě v Itálii. Jen mě mrzí, že náš lovecký parcour není olympijskou disciplínou," říká nejlepší sportovkyně okresu Plzeň-jih za rok 2015 Michaela Štenglová.