Na jeden večer se proměnil zaplněný sál Lidového domu v Kralovicích v útočiště nejúspěšnějších sportovců, trenérů, rozhodčích či funkcionářů severního Plzeňska za rok 2016. Slavnostní večer uspořádaly město Kralovice, Plzeňský deník, Okresní sportovní sdružení ČUS Plzeň-sever a agentura Sport Action.

Cenu pro absolutního vítěze si odnesl vytrvalostní běžec Konstantin Wiesner. Ten se stal mistrem České republiky v maratonu v kategorii M50. Má na kontě i druhé místo z republikového šampionátu v běhu na sto kilometrů, opět v kategorii M50. Kvalifikoval se též na prestižní mezinárodní ultraběh Spartathlon.

Vítězem čtenářské ankety Sportovní hvězda Deníku se stal fotbalista Tomáš Kacbunda. Dvanáctiletý útočník, který začínal s fotbalem v pěti letech, hraje za mladší i starší žáky klubu TJ Sokol Město Touškov a v letošní sezoně nastřílel v obou kategoriích už devět branek.

Ocenění převzali i nejlepší kolektivy a jednotlivci mezi mládeží a dospělými.

Ve speciálních anketách se hodnotili i nejlepší trenéři, cvičitelé a rozhodčí.

Cenu pro osobnost okresu získal Marcel Fryček, dlouholetý funkcionář Volejbalového klubu Kralovice a předseda Okresního volejbalového svazu. Pod jeho vedením kralovický klub každoročně pořádá volejbalový turnaj za účasti extraligových celků.

Krajánkem okresu byl vyhlášen fotbalový trenér Vítězslav Lavička. Slavný plaský rodák je v současné době trenérem reprezentace do jednadvaceti let, která pod jeho vedením vybojovala postup na mistrovství Evropy, které se bude konat v Polsku letos v červnu.

Zvláštní ocenění pro starosty si odnesli starosta města Nýřany Jiří Davídek, obce Kaceřov Zdeněk Široký a obce Brodeslavy Pavel Peterka. Večerem provázel moderátor Radek Šilhan. K vidění bylo i vystoupení zpěvačky Johany Jeřábkové či laserová show.

Šimon Tittel