Jednou už existovala, ale neuchytila se. Vloni v dubnu se extraligové kluby dohodly, že ji znovu vzkřísí, ale letos v lednu se proti ní vzbouřily kvůli nespokojenosti s přípravami soutěže ze strany svazu. Řeč je o společné česko – slovenské extralize házené, kterou mělo od sezony 2017/2018 hrát deset tuzemských týmů a šest ze Slovenska.

Přihlášku do mezinárodní soutěže poslalo pouze Zubří. Český svaz házené proto teď oznámil, že společná extraliga nebude.

Trenér Talentu Plzeň Martin Šetlík nedával projektu velké naděje už od začátku. „Pamatuji si společnou soutěž, která tady byla v minulosti, a vím, jak dopadla, takže jsem tomu moc šancí nedával,“ uvedl lodivod českého mistra.

Společná mužská extraliga zanikla po pětileté existenci v roce 2005, protože marketingově neuspěla. A absenci podrobného marketingového plánu postrádly české kluby i teď.

„Česko-slovenskou extraligu jsme vnímali jako jednu z cest, která pomůže házenou mediálně zatraktivnit a posunout směrem k vyšší kvalitě a lepším výsledkům i na mezinárodní úrovni,“ uvedl prezident házenkářského svazu Radek Bendl.

Podle Šetlíka je otázkou, na jak dlouho by se extraliga podařila zatraktivnit. „Jestli by to byla otázka jednoho roku nebo dvou let a pak by to zase spadlo tam, kde to bylo před dvanácti lety. Myslím si, že výkony můžeme zkvalitnit tvrdou prací s mládeží a výchovou výborných hráčů. Pak půjde extraliga nahoru. Samozřejmě by zápasy s Prešovem byly atraktivní, ale chce se na to dívat komplexně,“ tvrdil Martin Šetlík.

„Projekt společné soutěže nebyl připravený a hlavně pro něj potřebujete profesionální kluby, které v Čechách pořád nejsou. Abyste mohli hrát takovouto mezinárodní soutěž, tak kluby musí fungovat profesionálně,“ je přesvědčen Šetlík.

Bývalý házenkář Talentu Plzeň Radek Motlík, který chytá za Považskou Bystrici, je hodně zklamaný. „Po odchodu z Plzně jsem měl sen ještě si zahrát proti Plzni,“ pověděl Deníku Motlík.

Opora slovenského týmu je přesvědčena, že společná extraliga by házenou posunula dopředu. „Prvních šest mančaftů slovenské ligy je hodně kvalitních. Takže by to přidalo i na atraktivnosti a přilákalo víc diváků. Po půl roce působení na Slovensku musím říct, že slovenská extraliga je kvalitnější soutěž než česká,“ vypozoroval Motlík.

Podle něj šest nejlepších celků ze Slovenska nemělo výhrady ke společné extralize a i tamější svaz byl připravený hrát od příští sezony společnou soutěž, pro kterou měl i generálního partnera. „Pokud jde o českou stranu, tak mě připadá, že je to taková válka mezi kluby a českým svazem házené,“ myslí si Motlík.

„Ve slovenských médiích se to hodně rozebírá. Není příjemné poslouchat a číst, že české kluby zklamaly,“ dodal Radek Motlík.