Paradoxně největší psychický záběr vstřebá pětatřicetiletý jezdec už dnes, ačkoliv sám závodit nebude.

Do Saalfeldenu totiž Spěšný odcestoval nejen jako reprezentant, ale i jako trenér Ondřeje Cinka. A mladík z Rokycan patří k žhavým adeptům na zlato v kategorii do 23 let.

„Ondra má na to, aby se popral o některou z medailí, a to mě v klidu nenechává," říkal ještě z klidu domova zkušený borec.

„Když sám něco pokazím v přípravě, tak vím, kdo za to může. Jenže teď mám zodpovědnost za druhého. A Ondřej by si zasloužil završit skvělou sezonu dalším výrazným úspěchem. Není top favoritem, ale jeho předností je schopnost režírovat ten závod," uvedl Spěšný.

Ve středu ještě „protočil" nohy v Plzni při Giant lize a včera dopoledne už zamířil do dějiště šampionátu. „Jedu dva dny před startem, tak to dělám běžně při cestách na závody Světového poháru," vysvětloval.

Připouští, že jeho vlastní ambice se mísí s těmi, které má jako trenér.„Závodění mě pořád baví, ale stále více se k tomu přidává i starost o další jezdce v čele s Ondrou," připustil.

Zítra čeká Spěšného souboj v cross country a v neděli sprint, který má na šampionátu premiéru.

„Jde o divácky atraktivní záležitost ve stylu fourcrossu. Na krátkém okruhu se bojuje vyřazovacím způsobem a já tu mohu uplatnit technické i rychlostní přednosti," těšil se biker.

Při sprintu se navíc může utkat i s Cinkem. „Nědělní sprint na závěr mistrovství je otevřený jak pro eliťáky, tak pro třiadvacítkáře," potvrdil.