„Je to ten nejlepší kouč, hodně se na něj spoléhám," pravil Šoukal bez váhání. „Jsme taková rodina, navštěvujeme se i mimo sport," dodal Jaroslav Šoukal.

Vejprnický silák byl počtvrté za sebou vyhlášen Sportovní hvězdou Deníku, letos ale poprvé těsným rozdílem – o pouhých 18 bodů před fotbalovými dorostenci TJ Tlučná. „Každým rokem je to těžší. Chtěl bych všem poděkovat za hlasy, podpory si vážím," vzkázal svým fanouškům.

Jaroslav Šoukal navíc přiznal, že v letošním roce už se hlavně soustředí na osobní výkony. „Po titulech už moc neprahnu, vyhrál jsem všechny. Mým cílem jsou osobní, evropské či světové rekordy," řekl.

Stanovil si i konkrétní cíle – 400 kilogramů v dřepu, 350 kilogramů v bench-pressu (tlaku na lavici) a 300 kilogramů v mrtvém tahu. „To jsou moje mety," zdůrazňuje.

Šanci už měl loni na podzim, ale přibrzdilo ho zranění a v závodech to nedokázal. „V těžké váze se zraněním nevyhnete. Člověk stárne a úpony se unavují. Pak je to jen o tom to vyléčit a snažit se tomu vyhýbat. Letos ale věřím, že když budu zdravý, vytyčené cíle splním," řekl odhodlaně Jaroslav Šoukal.

Náročný rok 2016

V roce 2016 ho opět čeká velice náročný program. V dubnu 2016 se chystá na mistrovství světa do Dánska, o měsíc později se v Plzni bude konat mistrovství Evropy. O týden později odcestuje s týmem do Jihoafrické republiky, kde se bude konat mistrovství světa v samotném bench-pressu.

Poté ho ještě čekají boje o rekordy v americkém Texasu, znovu v Plzni, na Islandu a na závěr v Lucembursku a Spojených státech amerických.

Právě do destinací na severoamerickém kontinentu se Šoukal s týmem vrací nejraději. „Co se týče zázemí a poznání krajiny, je to tam nejlepší. Závody jsou tam na velké úrovni a propagace je několikrát vyšší než u nás v Evropě. Je to tam opravdu velká show," popisuje.

Po prosincovém vítězství na mistrovství České republiky v bench-pressu si dopřál zaslouženou dovolenou s rodinou. „Vypustil jsem během ní všechny činky. Nyní už se ale budu muset důkladně připravovat," uvědomuje si.

Za své úspěchy je velice vděčný i manželce. „Ona a trenér jsou nejdůležitější lidé mého týmu. Kdyby se mnou netrávili čas v posilovně a nepomáhali mi nakládat činky, tak by to nešlo a neměl bych takové výkony," ví Šoukal. „Díky nim se mohu soustředit pouze na to zvedání. Oni a samozřejmě i ostatní kluci na tréninku mi pomáhají se všemi věcmi okolo," popisuje.

A jak dlouho má ještě v plánu soutěžit? „To vůbec nedokážu říci. Jezdíme po celém světě, baví mě to. Uvidíme, jak dlouho vydržím," dodává.

Střípky z Nýřan

  • Sázku s Jaroslavem Šoukalem uzavřel moderátor večera Radek Šilhan. Vejprnický silák slíbil, že uzvedne 400 kilogramů v dřepu. Jeho dosavadní rekord byl 385 kilogramů. Moderátor si myslí, že to Šoukal nedokáže. Ten, kdo bude mít nakonec pravdu, vyhraje bednu šampaňského.
  • Zaplněný sál Kulturního domu pobavil pobavil motokrosař Karel Kozák. Úherecký rodák žijící v Nýřanech s nadsázkou prohlásil, že je doma spokojený, když se zavře do garáže a manželka ho nijak neotravuje. Český veterán se na mistrovství světa družstev 2015 v Anglii v kategorii nad 60 let umístil na druhém místě, na mistrovství Evropy 2015 v kategorii nad 60 let na místě pátém. Stal se vítězem kategorie masters.
  • Předseda končí. Václav Lomička, dlouholetý předseda Okresního sportovního sdružení ČUS Plzeň-sever potvrdil, že letos v červnu oznámí svou rezignaci. Od trojice oceněných starostů Stanislava Volfa (Tlučná), Michala Gottharta (Líně) a Pavla Telína (Hromnice) si vysloužil na pódiu poděkování a dárkový koš.
  • První muž českého hokeje, předseda ČSLH Tomáš Král, si i přes velkou pracovní vytíženost nenechal galavečer v Nýřanech ujít. Držitel ocenění Osobnost okresu Plzeň-sever za rok 2015 v současné době mimo jiné pomáhá nacházet řešení ekonomických problémů oddílů ledního hokeje v Plzeňském kraji.
  • Maminky přebíraly ceny. Pro některá ocenění se dotyční nemohli dostavit. Například krajánek okresu David Štípek, fotbalista Viktorie Plzeň hostující v Příbrami, se nemohl kvůli svým povinnostem v klubu před startem ligy večera zúčastnit. Cenu tak za něj na pódiu převzala jeho právem pyšná maminka.

Michael Belšán