Byla to nervydrásající a dramatická bitva, jejíhož vítěze určily až sedmimetrové hody. Páté a rozhodující finále extraligy házené mezi Talentem Plzeň a Karvinou mělo všechno, co má mít zápas dvou nejlepších týmů soutěže.

Utkání o všechno lépe zvládli domácí házenkáři Talentu, kteří Slezany v neděli doma porazili 32:30 po sedmimetrových hodech. Západočeši získali mistrovský titul po třech letech a navíc Karviné vrátili finálovou porážku z minulého roku.

Plzeň prohrávala většinu prvního poločasu a do šaten odcházela se ztrátou tří gólů – 11:14. „O přestávce jsem byl trošku hektičtější. Ale nebylo to o tom křiku, ale že kluci se semkli a začali jsme zase fungovat jako tým. Drtivá většina druhého poločasu už byla obrázkem toho, jak to kluci s házenou myslí,“ řekl trenér Talentu Plzeň Michal Tonar st.

Ve 32. minutě Plzeň prohrávala už 11:16. Talent naštěstí zabral a o deset minut později ztrácel jen jeden gól – 16:17. Necelou čtvrthodinu před koncem už vedl o branku, a minutu a půl před koncem dokonce o dvě – 27:25. Jenže Karviná srovnala na 27:27 a o šampionovi sezony musely, stejně jako ve čtvrtém duelu, rozhodnout sedmimetrové hody. Na ně oba týmy nemohly využít své klíčové hráče, kteří v závěru zápasu dostali červené karty – plzeňský Jan Stehlík (55. minuta) a karvinský Dominik Solák (58. minuta).

Sérii začínala Karviná, konkrétně Michal Brůna. Jeho ránu do branky nepustil skvělý Karel Šmíd. Jelikož na plzeňské straně uspělo všech pět střelců, bylo o novém mistrovi extraligy rozhodnuto. Poslední sedmičku za Talent proměnil Michal Tonar ml., na kterého se vzápětí vrhli šťastní spoluhráči a realizační tým Talentu.

„Jsem strašně vděčný a pokorný, že jsme to zvládli. Kluci každý den makali jako šrouby a mám radost, že se to ukázalo. Patří poděkování celému týmu, který ukázal svoji sílu a ducha. V pátém utkání jsme nebyli v jednoduché situaci, protože jsme prohrávali o pět gólů,“ uvedl kouč Talentu.

Tonar st. přiznal, že mu trochu zatrnulo, když Karviná v závěru vyrovnala. „Kluci ale v rozstřelu ukázali sílu. Ztížili si to, ale za titulem si chtěli jít a šli. Sedmimetrové hody jsou hlavně o štěstí. Jsem rád, že naši brankáři zvládli sedmičky v Karviné i doma, protože v sezoně v nich neměli dobrou úspěšnost,“ konstatoval Michal Tonar st.

Ilustrační foto
Litice uhájily proti Slavii první místo