V rámci akce „Jeden za všechny, všichni za stůl", kterou pořádal Český olympijský výbor a Česká asociace stolního tenisu v rámci Sazka olympijského víceboje, se představila nejlepší česká hráčka Iveta Vacenovská.

29letá hráčka, která ve své kariéře vybojovala titul juniorské mistryně Evropy a je taktéž několikanásobnou seniorskou republikovou šampionkou, přicestovala z mistrovství světa v Číně.

Nejvýše na světovém žebříčku byla v březnu 2010, kdy svítila na 46. místě.

Pingpongovou show si žáci v Plasích vybojovali natočením zábavného videa – v něm se nejprve vytvořila formace dětí, která posloužila jako podstavec pod dvě velké žíněnky, jež daly dohromady stůl.

A pak již klání ve stolním tenise mohlo vypuknout.

Děti se těšily nejen z pingpongového stolu, ale taktéž si užily celodenní sportovní program, při kterém se potkaly s olympijským vítězem ve střelbě z roku 1968 Janem Kůrkou, s trenéry a hráči stolního tenisu, a v neposlední řadě se současnou českou jedničkou, Ivetou Vacenovskou.

„Učila jsem děti, jak držet pálku, kde mít ukazováček a palec, jak správně trefit míček, aby dopadl na stůl," popisuje svoji úlohu při zábavním dni stolní tenistka.

Jak se nejlepší stolní tenistka v Česku vypořádala s únavným cestováním a překonáváním časových pásem?

„Byla jsem sice po návratu z Číny po ránu unavená, ale tady bylo tolik dětí s takovým množstvím energie, že ji člověk nakonec má taky," usmívá se Vacenovská.

Děti si mohly vyzkoušet hned několik stanovišť s různými velikostmi stolů, k dispozici byl i stůl kulatý.

U menších školáků měl zase kromě ping-pongu úspěch i populární maskot Pinďa ze Čtyřlístku. Starší děti změřily síly s trenažérem či přímo s Vacenovskou.

„Většinou jsme s dětmi hráli i na body. Starší to bavilo víc, nechtěli si jenom tak pinkat," poukázala Vacenovská na soutěživost mladé generace. V uplynulém týdnu absolvovala v Plasech a Sedlčanech poslední pingpongové show, i když akce ještě zavítá do dalších krajů republiky. „Vracím se do Rakouska, máme finále rakouské ligy a superligy, potom už začíná příprava na Evropské hry," vypočítává další plány hráčka, která v roce 2009 ovládla Ligu mistrů s týmem Linz AG Froschberg.

„Cílem našeho projektu je, aby se sport stal přirozenou součástí života českých školáků. Díky disciplínám Sazka Olympijského víceboje umíme analyzovat jejich fyzickou zdatnost, doporučit jim sporty, pro které mají vlohy a sportovní kluby v okolí jejich školy. Jsem rád, že ve spolupráci s Českou asociací stolního tenisu vznikla akce Jeden za všechny, všichni za stůl a věřím, že to je jen první vlaštovka a spolupráce s dalšími svazy bude následovat," říká generální ředitel Sazky Robert Chvátal.

Martin Šiška