Třináctý ročník cyklistického závodu na 63 kilometrů po silničkách v CHKO Brdy vyhrál biker Martin Stošek z týmu Vitalo Future před obhájcem prvenství Tomášem Kalojírosem z pořádající Sparty.

Úřadující český šampion v maratonu na horských kolech a sedmý muž z letošního mistrovství světa v této disciplíně tak přetrhl sérii sparťanského jezdce. Kalojíros předtím ve Strašicích triumfoval čtyřikrát v řadě.

Třetí skončil věkem ještě junior Henri Uhlig z německého týmu RSC Kelheim.

„Docela jsem si věřil. Nahrával mi charakter závodu po úzkých silničkách s poměrně krátkými strmými stoupáními i jeho délka necelé dvě hodiny, kdy se maže výhoda početnějších týmů. A vyšlo to,“ bilancoval Martin Stošek.

A to si pětadvacetiletý biker na světovém šampionátu v maratonu zhmoždil kotník a po tréninkovém výpadku nevěděl, jak na tom bude.

„Nohy ale jely, cítil jsem se docela v pohodě,“ připustil rodák z jihu Čech, který letos v létě zakotvil v Plzni. Šel sem za přítelkyní, která tu začala studovat vysokou školu.

Poprvé Stošek zaútočil již ve druhém stoupání ze Zaječova. Nástup držitele bronzu z loňského akademického mistrovství světa na horských kolech zachytil ještě Karel Tyrpekl (SKC Tufo Pardus Prostějov) a František Honsa ze Sparty.

Čelní skupinu si pak v dalším kopci dojel Kalojíros s Němcem Uhligem a na vrcholu Toku už zůstala na čele jen trojice pozdějších medailistů v čele se Stoškem. Ten následně v asi nejtěžším až 18% stoupání před Borskou hájovnou na 30. kilometru nastoupil znovu.

„Možná to bylo předčasné, protože pak jsem jel ještě hodinu sám. Ale tak nějak to vyšlo,“ svěřil se Stošek, který si pak dojel sólově v čase 1:53:21 hodiny pro vítězství.

Kalojíros, jenž v závěru minulého týdne ještě závodil se Spartou v Číně, proťal cíl ve Strašicích jako druhý se ztrátou dvou minut.

O dalších 40 sekund zpět zaostal třetí Uhlig, ale chuť si spravil vítězstvím v kategorii juniorů. Druhé místo si mezi mladíky vybojoval s odstupem domácí Matouš Rubáš (AC Sparta).

V kategoriích veteránů zvítězili Vladimír Uličný a Jiří Halamka (CK Kramolín).

Mezi ženami byla nejrychlejší Hana Doležalová (AC Sparta, 2:26:51).

Závod horských kol na 53 km z programu Galaxy série ovládl Jiří Šorm z týmu Bitter Superior.

Třinácté Tour de Brdy se přes panující chladné počasí zúčastnilo celkem 247 cyklistů.

Výsledky Tour de Brdy – silniční závod (63 km): 1. M. Stošek (Vitalo Future) 1:53:21 hod.,

2. Kalojíros (AC Sparta) -2:01 min., 3. Uhlig (Něm., RSC Kelheim) – 2:44, 4. Tyrpekl (Tufo Pardus Prostějov) -7:09,

5. Honsa -7:12. 6. J. Stöhr -7:12 (oba AC Sparta), 7. Davies (CC London) -9:43.

MTB (Galaxy série, 53 km): 1. Šorm (Bitter Superior) 1:56:26,

2. Vopat (Ski a Bike Radotín) -3:21, 3. Morgenstein ( Cyklotrenink.com) -5:20, 4. Pakandl ( Kola Pakandl) -5:29, 5. Doležal (Maloja) -7:02, 6. Jasan (Velosport Domažlice) -7:04.

Kompletní výsledkyna www.4timing.cz.

Pavel Javorský (na archivním snímku hráč v modrém) hodnotí nedělní utkání s Bolevcem.
Pomohl nám skvělý začátek, tvrdí trenér Javorský