V předchozích čtyřech ročnících byl plzeňský ultramaraton zároveň mistrovstvím České republiky. Letos se však o domácí tituly na sto kilometrů bojovalo už v červenci v Ostravě. V tropickém počasí dokončilo mistrovský závod minimum běžců, a tak se šampionát vrátí příští rok 26. března zpět do Plzně.

V Ostravě obhájil loňský titul Radek Brunner, který zvažuje svou účast i nyní v Plzni. Český reprezentant se totiž poslední zářijový víkend zúčastnil poprvé legendárního Spartathlonu. Běh na 246 km z řeckých Athén do Sparty dokončil Brunner přes určitou krizi na 30. místě v čase 30:14:29 hodiny a nyní se věnoval odpočinku.

„Radek nám oznámil, že o svém startu v Plzni se rozhodne až v pátek, den před závodem," sdělil ředitel akce Vlastimil Šroubek. Jistý není ani start dalšího českého ultravytrvalce Daniela Orálka, který rovněž startoval na Spartathlonu a letos ho nedokončil.

Účast v Plzni však potvrdili další účastníci Spartathlonu – Ondřej Velička, který cílem ve Spartě proběhl na 66. místě v čase 32:56:16 hodiny a Pavel Sedlák, který z boje odstoupil na 112. kilometru.

K hlavnímu závodu v Plzni je zatím přihlášeno 26 mužů a čtyři ženy včetně běžců ze zahraničí. Pokud se plzeňské stovky nezúčastní dva nejlepší Češi Orálek s Brunnerem, bude favoritem závodu Stephan Gunzelmann. Německý běžec se loni v Plzni držel na čele s Orálkem a Brunnerem až do 40 km, pak ale kvůli zdravotním problémům odstoupil.

Součástí sobotní akce jsou i další vložené závody: maraton, půlmaraton a běh na 10 km. Závody jsou veřejné a přístupné i pro rekreační běžce. Rozhodující je pouze zdravotní stav účastníků.

Běh na 100 km v Plzni odstartuje v sobotu v 8.30 hod., maraton a půlmaraton ve 13.30 hod. a běh na 10 km až v 16.30 hodin.Registrace na jednotlivé běhy končí vždy 30 minut před startem. Registrovat se je možné on-line na www.marathonplzen.cz nebo v den závodu v budově SVČ – Radovánek , Pallova 19.