Do startu finálové série play-off extraligy házenkářů mezi Talentem M.A.T. Plzeň a Lovosicemi zbývají pouhé čtyři dny. Na přípravu měly nejlepší české týmy dostatek času, protože do programu extraligy vstoupila reprezentační přestávka.

Lovosice se mohly chystat na rozhodující boje o titul kompletní, kdežto Plzeň měla hned čtyři své opory v národním týmu – součástí českého výběru, který v rámci kvalifikace o postup na mistrovství Evropy porazil Švýcarsko 30:26 a 29:25, byli Petr Linhart, Leoš Petrovský, Jakub Šindelář a Milan Škvařil.

Talent se ovšem v minulém týdnu kvalitně připravoval i bez svých čtyř hráčů. „Doplnili nás dorostenci, kteří s námi stejně chodí trénovat dvakrát týdně celou sezonu. Trošku víc práce tam bylo s kondičním trenérem, zvládli jsme ale i dva herní tréninky, které měly velmi dobrou úroveň. Absence těchto čtyř hráčů tedy pro nás zase až tak velkým omezením nebyla," přiznává trenér plzeňského týmu Martin Šetlík.

„Mnohem nepříjemnější je to, že mezi semifinále a finále extraligy je dlouhá přestávka tři týdny. My jsme někde byli a teď se tam musíme dostat zpátky. Ale uděláme pro to maximum," dodal kouč obhájců titulu Šetlík.

Lovosice neměly v národním týmu žádného hráče a celou dobu trénovaly kompletní. Může to hrát v prvních dvou zápasech finálové série roli?
To nedokážu odhadnout. Soupeř hrál s Brnem vypjaté semifinále, rozhodovalo se až v pátém utkání a určitě hráči dostali o to více času na odpočinek. Klíčový je asi stejně ten poslední týden před startem celé série. Spíše šlo o to, že se tím u nich snížilo riziko zranění, což se stalo právě nám.

Jak jste teď zmínil, v prvním utkání ve Švýcarsku se vám zranil Linhart. Když jste viděl, že zůstal ležet na palubovce, tak vám muselo zatrnout…
Zápas jsem sledoval, takže jsem to viděl. K házené to patří, to se nadá nic dělat. Pro nás je to o to nepříjemnější, že to je naše jediná pravá spojka. My jsme ale natolik variabilní, že jeho případnou absenci určitě nějak vykompenzujeme.

Podrobnější vyšetření naštěstí ukázalo, že vazy v Linhartově levém koleni vydržely. Jak je na tom v současné době?
Petr měl to koleno naštěstí jen pohmožděné. Teď má ještě volno a ve středu by se měl lehčí formou zapojit do tréninku.

Jaká je šance, že se Linhart zapojí do finálové série?
Já jsem přesvědčený, že do prvního zápasu nastoupí. Teď je otázkou, jestli po zdravotní stránce vydrží.

Už máte v hlavě připravený plán, jak byste ho nahradil?
Mám. Ještě to ale neví ani hráči, takže si to zatím nechám pro sebe.

Co říkáte k výkonům dalších tří plzeňských hráčů v dresu českého národního týmu?
Velmi dobré výkony předvedl Leoš Petrovský, který hrál s velkým nasazením. To se mi líbilo a byl bych rád, kdyby si tu formu přenesl také do finále. Na druhou stranu se na hřiště nedostal další pivot Jakub Šindelář, ale zato bude odpočatý a bude mít do zápasů velkou chuť. Milan Škvařil nedostal na spojce tolik příležitostí, kolik si asi sám představoval, ale odehrál takový svůj standard. Ono je to těžké v těch krátkých úsecích, co tam byl, neudělat chybu a soustředit se na to, aby všechno vyšlo.

Jak bude vypadat poslední týden před startem finálové série play-off exraligy?
Už to bude směřované čistě k Lovosicím. Je hlavně důležité, abychom zvládli obě ta domácí utkání a uvidíme, s jak čistou hlavou pojedeme do Lovosic.

Už cítíte nervozitu nebo jste toho už v házené zažil tolik, že vás finále extraligy nerozhází?
Já se tak nějak pořád připravuju. S Lovosicemi jsme hráli i v poháru a oba soupeři se navzájem velmi dobře znají. Dneska jsem ještě v klidu.
U mě se to spíše odvíjí od toho, jak vypadají hráči na tréninku. Že bych z toho ale už dneska nespal, to určitě ne!