Po úvodním přesvědčivém vítězství na půdě Kopřivnice (38:26) prohráli Západočeši smolně v Zubří (20:21) a s prázdnou odcházeli také z posledního domácího utkání proti Hranicím (22:28).

Zimní přestávku strávili házenkáři Plzně na vrcholu extraligové tabulky, ale dvě prohry v řadě je stály post lídra. Na první pozici se vyhoupl Jičín, který letos ve čtyřech zápasech neztratil ani bod.

„Prohrát dvakrát v řadě je samozřejmě nepříjemné, ale musíme se z této situace dostat. Zatímco v Zubří mělo utkání z naší strany herní kvalitu, ale scházelo nám trocha štěstí, utkání s Hranicemi se nám vůbec nevydařilo," přiznal trenér plzeňského týmu Martin Šetlík. „Teď se ukáže, jaká síla v našem týmu je," uvědomuje si bývalý mnohonásobný reprezentant.

Z pohledu na výsledky je důvod proher jasný – mizerná koncovka. Co se s tím dá do dalších zápasů dělat?
Hráči se musí více koncentrovat při zakončení z jasných střeleckých šancí a samozřejmě tomu věnovat maximum už v tréninku.

Přitom v Kopřivnici jste v prvním letošním extraligovém kole dali 38 branek. Čím to je, že se vám přestalo dařit? To je opravdu tak velký rozdíl v kvalitách gólmanů?
V házené dělá brankář hodně, ale mnohdy je to také o sebedůvěře, nasazení a plnění taktických pokynů.

Nemohl se už naplno projevit odchod Romana Bečváře a absence jeho branek, kterých dal na podzim 97?
O tom bych nechtěl spekulovat. Už dříve jsem řekl, že máme na postu střední spojky kvalitní náhradu a za tím si stojím. Proti Hranicím jsme zklamali jako tým.

Kdo byl měl být tím střelcem, který nyní tým potáhne?
Střelce a osobnost v týmu nemáme, hráči musí zabrat všichni.

Situace v tabulce je hodně napjatá a jistotu účasti v elitní šestce pro nadstavbu má pouze Jičín. Druhou Plzeň a sedmé Brno přitom dělí tři kola před koncem základní části pouhé tři body. Co říkáte vyrovnanosti tohoto ročníku extraligy?
Takhle vyrovnanou soutěž nepamatuji. Myslím si, že utkání první šestky o medaile budou hodně vyrovnaná a dramatická. Důležité je, aby přinesla herní kvalitu, aby si hráči sáhli až na dno a bavilo to diváky.

Troufnete si odhadnout složení šestice, která si to v nadstavbě rozdá o medaile?
Netipuji a neodhaduji. V současné situaci mě zajímá pouze náš tým a jeho umístění.

Připouští si vůbec někdo z plzeňského klubu, že byste měli stejně jako v minulém roce mezi elitou chybět?
Myslím, že ne.

Vám chybí k jistotě účasti v top šestce jediná výhra. Budete spoléhat na domácí zápas se slabším Frýdkem, nebo věříte v bodový zisk z Jičína či Lovosic v posledním kole?
Pořád jdeme od utkání k utkání, každé chceme vyhrát a teď následuje Jičín.

Jičín vám odskočil na rozdíl tří bodů, ale jeho náskok můžete už v dalším kole v sobotu stáhnou na jediný bod a půjde tedy o hodně. Nemůže kluky svazovat nervozita?
V každém utkání jde o hodně, o vítězství, o body. V Jičíně to bude stejné. A my nebudeme chtít odjet s prázdnou…