Zátopkův zlatý týden 2014
Program: neděle 20. července: Zlatá desítka – atletický stadion Slavie Praha, start v 17.45 hodin, čtvrtek 24. července: Zlatá pětka – atletický stadion Slavie Praha, start v 17.50 hod., neděle 27. července: Zlatý maraton – Stromovka u restaurace Šlechtovka, start v 15.30 hod.
Výkony Emila Zátopka na OH 1952 v Helsinkách: 10 km – 29:17,0 min., 5000 m – 14:06,6 min., maraton – 2:23:03,2 hod.

Letos se však seriál závodů na počest neopakovatelného počinu Emila Zátopka z roku 1952 na olympijských hrách v Helsinkách vrací opět do Prahy.

Před dvaašedesáti lety Zátopek na hrách ve Finsku šokoval svět.

Vybojoval tři zlaté medaile.

Postupně vyhrál závody v běhu na 10 kilometrů, pět kilometrů a maraton. Pokaždé triumfoval v novém olympijském rekordu, vítězný hattrick navíc vtěsnal do osmi dní.

A plzeňský atlet i manažer Vlastimil Šroubek, obdivovatel legendárního vytrvalce, pokračuje v pořádání série běhů přesně v datech Zátopkových triumfů.

Při kopírování olympijského programu z Helsinek dokonce symbolicky dodržuje i tehdejší časový program.

Sedmý ročník vzpomínky na husarský kousek olympijského hrdiny otevře zítra Zlatá desítka.

„Ta se stejně jako potom čtvrteční Zlatá pětka koná na atletickém stadionu pražské Slavie. Jen závěrečný maraton se příští neděli poběží na trati ve Stromovce," avizuje Šroubek.

Seriál je přístupný nejen atletům, ale rovněž rekreačním běžcům.

„Běžet může každý, kdo je zdráv a kdo má chuť si aktivně připomenout ta tři slavná vítězství Emila Zátopka. Navíc je to šance se porovnat s jeho výkony, které v tuzemsku patří i po těch letech stále ke špičkovým časům," zve na start šéf pořádajícího klubu SC Marathon.

Registrovat se na celý seriál nebo jen na jednotlivé závody je možné na www.sport.cz.

Více informací pak zájemci najdou na webu závodu www.zlaty-tyden.cz nebo na www.marathonplzen.cz.
„Přihlášky se budou přijímat ještě v den konkrétních závodů, nejpozději však půl hodiny před startem," vyhlašuje Šroubek.

Program jednotlivých běhů navíc doplňují vložené závody, ať už pro děti nebo pro hobby běžce. „Třeba 27. července se kromě maratonu běží ještě půlmaraton, závod na 10 km a štafety," upřesňuje stále aktivní závodník.

Každý z účastníků některého ze závodů získá pamětní medaili, nejlepší běžci obdrží finanční a věcné ceny. „Účastníci maratonu navíc v cíli dostanou froté ručník s časy Emila Zátopka na hrách v Helsinkách," podotýká Šroubek.

Loni se celkovými vítězi seriálu stali Mulugeta Serbessa a Jaroslava Pokorová.