Už v polovině souboje na 199 kilometrů Kreuziger zaútočil, dlouho se pak držel v čele, ale v závěru ho zradila technika. Přetrvávající problémy s přehazovačkou donutily Kreuzigera v posledním okruhu zastavit ve stoupání, čímž vypadl z čelní skupiny i ze hry o zlato.

„Šaltr zlobil a v sezoně to nebylo poprvé. Smůla byla, že trable přišly v rozhodující fázi závodu. To zamrzelo, protože jinak jsem se cítil dobře," říkal Kreuziger po návratu do Plzně, kde žije s manželkou a čtrnáctiměsíční dcerkou.

Na domácím šampionátu se představil po tříleté pauze. A jen krátce poté, co vyhrál svůj boj ve vleklé kauze a zbavil se podezření z dopingu.

O to víc chtěl Křižák vybojovat titul. Navíc se slovenskou hvězdou a týmovým kolegou Peterem Saganem mohli dosáhnout na mistrovské double. Přání vyšlo jen napůl.

V deštivém závodě triumfoval suverénní Sagan. Za ním v boji o český trůn uspěl Petr Vakoč před Leopoldem Königem.

Kreuziger na pódiu chyběl, přitom právě on se jako první ze silných ujal režie mistrovského podniku.

To dostihl skupinku uprchlíků, v níž nebyl nikdo z favoritů. A když odpadli i poslední dva soupeři, pokračoval dál osamocen. Následně se k němu z potrhaného hlavní pole dotáhl Sagan a zdálo se, že společně míří za vítězstvím.

„Když mě Peter dojel, tak jsem věřil, že si můžeme vytvořit potřebný náskok a třeba získáme titul oba dva. Jenže pak mě začal zlobit šaltr," vrátil se ke kritickým chvílím Kreuziger.

V televizním přenosu bylo vidět, jak několikrát naštvaně mávl rukou.

Problém neodstranil ani zásah mechanika z jedoucího auta a do čelní skupiny pak dolétli další aspiranti na vítězství – Vakoč, Bárta a König.

Boj vrcholil, ale Kreuzigera vyřadila už zmíněná zastávka v kopci. Ve finiši prořídlého pelotonu na něj zbylo nevděčné čtvrté místo.

„Počítá se vítězství. Pak už je téměř jedno, jestli jste druhý nebo čtvrtý. Ale titul je v dobrých rukou. Petr Vakoč je na vzestupu a může se prosadit i v závodech World Tour, zvlášť v klasikách nebo v týdenních etapácích," ocenil nového šampiona Kreuziger.

Dobrý pocit měl rovněž ze svého výkonu. „Předtím jsem dlouho nezávodil, ale i když jsem nastoupil nějakých devadesát kilometrů před cílem, pořád jsem se cítil dobře," podotkl jezdec.

A přišla satisfakce. Na mobilu mu včera zapípala zpráva, že stáj Saxo Tinkoff s ním počítá do týmu pro Tour de France.

„Buď Tour, nebo dovolená, tak to bylo dané. Vyšla první možnost, takže jsem spokojený," říkal Kreuziger.

Na nejslavnějším etapovém závodě světa se představí pošesté. Po Bártovi, Königovi a čerstvém otci Zdeňku Štybarovi bude čtvrtým Čechem na startu 102. ročníku Tour. A Kreuzigerova role? Stejně jako na květnovém Giru dopomoci s týmem, v němž nechybí ani slovenský šampion Sagan, k triumfu lídra Alberta Contadora.

„Každý závod je jiný, ale na Tour budeme znovu bojovat o celkové prvenství," potvrdil Roman před přesunem do nizozemského Utrechtu, kde „Stará dáma" startuje v sobotu časovkou jednotlivců.