Organizátoři druhého dějství série registrují na devět set přihlášených a upozorňují, že kvóta tisíce startovních čísel bude brzy vyčerpána.

„Velkým lákadlem je nový pětikilometrový okruh, který účastníky zavede do historického centra Plzně. V rámci Run Tour patří k nejhezčím," říká za organizátory Richard Valoušek.

V ulicích města se tradičně chystají veřejné běhy na pět a deset kilometrů. Účastníci mladší 18 let mohou na těchto tratích startovat jen se souhlasem zákonného zástupce, běžci mladší 15 let musí mít na trase doprovod.

„Nakonec se povedlo vytyčit běžecky atraktivní trať, která vede v okolí Štruncových sadů, kde je start i cíl, ale závodníci proběhnou i kolem katedrály svatého Bartoloměje na náměstí Republiky," říká autor okruhu Vlastimil Šroubek z plzeňského klubu Marathon. „Užijí si jí jak profesionálové, kteří na desítce mohou dosáhnout i časy pod třicet minut, tak hobby běžci," míní známý vytrvalec závodící v kategorii veteránů.

„Trať bude zcela uzavřena, takže obyvatele přilehlých domů hlavně z řad řidičů žádáme o ohleduplnost a shovívavost," vzkazuje Šroubek.

Souboj na pět kilometrů startuje úderem poledne a o hodinu později začne běh na deset kilometrů.

V úvodním díle Run Tour v Českých Budějovicích zvítězili na desítce Američan Ryan Vail a plzeňská atletka Květa Pecková, která v sérii obhajuje celkové prvenství.

Kromě hlavních běhů se v Plzni chystá rovněž bohatý doprovodný program, v jehož rámci proběhnou závody dětí. Ty nejmenší ročníků 2008 a mladší se utkají na trati 500 metrů. Další dvě kategorie kluků a holek, sedm až deset roků a jedenáct až patnáct let, se poměří na dvojnásobné distanci.

Závod je organizačně náročný a pořadatelé ještě shánějí dobrovolníky. Zájemci se mohou hlásit u Vlastimila Šroubka, telefon 776 842 160.