Fotbalové stadiony v Přešticích a v Domažlicích mohou vyvolávat závist u podobně velkých měst v Plzeňském kraji. Oba areály po nedávné náročné rekonstrukci kvůli letošnímu fotbalovému mistrovství Evropy žen do 17 let vyhovují požadavkům UEFA.

Jenže má to jeden velký háček. Po průšvihu s rozdělováním dotací na ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy stát zastavil proplácení už hotových projektů, mezi nimiž jsou i fotbalové stadiony v Přešticích a v Domažlicích. Pro jejich tělovýchovné jednoty jako investory vyvstal obrovský problém, na jehož konci může být i insolvence. Se slíbenými penězi od státu totiž nemohou počítat. A 20 milionů, které chce zhotovitel firma Insky do konce tohoto roku, tělovýchovné jednoty nemají.

Záchranný kruh jednotám proto nejspíš hodí Plzeňský kraj. „Pokud kraj těmto tělovýchovným jednotám nepomůže, tak zaniknou. Jednoty existují sto a více let a nesdružují pouze fotbalisty. O zázemí a fungování by přišli házenkáři, stolní tenisté, šachisté, modeláři a další. Zabili bychom tím kulturní a sportovní život ve městech, což by byla strašná škoda,“ tvrdil náměstek hejtmana Plzeňského kraje Ivo Grüner. Tělovýchovná jednota Přeštice dluží 19 878 057 Kč a Tělovýchovná jednota Jiskra Domažlice dluží 20 923 883 korun. Ale. „Po úhradě by měly být dopočítány úroky,“ dodala ekonomická ředitelka firmy Insky Karin Vršínská.

Na počtvrté už to fotbalistům plzeňské Viktorie proti FC Sport Bukurešť (FCSB) vyšlo a postoupili do jarního play-off Evropské ligy.
Viktoria porazila Bukurešť 2:0 a postoupila do jarního play-off Evropské ligy

Podle Grünera má krajská rada zpracovaný model podpory tělovýchovným jednotám. Třetinu částek by jim Plzeňský kraj věnoval formou nenávratné dotace, zbývající sumy by kraj půjčil Fotbalové asociaci ČR, která by peníze plzeňskému hejtmanství vrátila do konce roku 2020. „Je to pracovní verze, kterou musí potvrdit usnesením rada a zastupitelstvo. Určitě se to musí stihnout schválit do konce roku. Předpokládám, že mimořádná rada bude 4. prosince, zastupitelstvo pak 18. prosince,“ konstatoval Grüner.

Fotbalová asociace ČR tvrdí, že informaci o možném poskytnutí půjčky zatím neobdržela. „Platí však, že Plzeňský kraj i FAČR jsou ohledně areálů v Přešticích a v Domažlicích v kontaktu. Situaci, která vznikla nesplněným závazkem ve formě dřívějšího příslibu podpory ministerstva školství, samozřejmě registrujeme a hledáme veškerá možná řešení, která budou přijatelná pro všechny strany,“ informoval mluvčí FAČR Martin Gregor.

Grüner vidí největší problém v jednání ministerstva školství. „Stát nasliboval jednotám peníze ze svého rozpočtu na rekonstrukci areálů, spolu s FAČR vybral Přeštice a Domažlice pro mistrovství Evropy žen do 17 let, ale pak stát hodil jednoty přes palubu,“ je přesvědčen náměstek hejtmana Plzeňského kraje.

Krajskému úřadu v Plzni také komplikuje vyřešení dluhu jednot nejasnosti o nové české vládě. „Pokud by byla vláda a ministři, tak bychom to řešili velkým tlakem na ministerstvo, aby splnilo to, čemu se zavázalo,“ nastínil Grüner.

České dráhy v Plzni představily i lokomotivu Vectron v novém designu. Cestující ji tady ale vídat nebudou, protože z Prahy bude jezdit do Drážďan, Berlína a Hamburku.
České dráhy představily nový jízdní řád i vlak

Náměstek chce poté spolu s Fotbalovou asociací ČR donutit budoucího ministra školství a předsedu vlády, aby stát splnil své závazky a sliby, které tělovýchovným jednotám dal. „Myslím si, že bychom se měli domluvit na tom, aby finanční prostředky, které kraji bude FAČR splácet, dostala fotbalová asociace od ministerstva zpátky,“ mínil Grüner.

Firma Insky nepotvrdila slova hejtmana Plzeňského kraje Josefa Bernarda na dva týdny starém setkání s podnikateli o insolvenci tělovýchovných jednot v Přešticích a v Domažlicích. „O návrhu na insolvenci zatím nebylo uvažováno, ovšem věc jsme již spolu s plnou mocí předali k řešení našemu právníkovi,“ upřesnila Vršínská.

Předseda TJ Přeštice Karel Švarc souhlasí, že o insolvenci zatím nepadla řeč. „Dohodli jsme se na splatnosti faktur do konce tohoto roku. Tělovýchovná jednota firmě Insky platí, ale ne tolik, kolik by si firma představovala,“ uvedl Švarcs tím, že TJ Přeštice má kolem tisícovky členů.

Částečnou platbu faktury obdržela Insky na konci října. Vršínská ani Švarc sumu nezveřejnili. „Nemáme ale informace, že by se mělo jednat o pravidelnou splátku, ani informaci o její periodě. Pravidelná splátka ve výši tři miliony měsíčně by možná mohla být akceptovatelná,“ řekla Vršínská.

Jednoty už dostaly předžalobní výzvy. „Další krok už je jen žalobní výzva, což znamená insolvenci,“ upozornil Grüner.

Slovácko - Plzeň (Slovácko v bílém)
Koncert na Slovácku dirigoval Kopic