Jejím velkým vzorem je držitelka bronzové medaile v běhu na 400 metrů překážek z olympijských her v Londýně Zuzana Hejnová.

„Je to obrovský dříč a jde si za svým cílem," říká sedmnáctiletá atletka AK Škoda Plzeň Jana Reissová.
A je velmi pravděpodobné, že se svému ideálu v blízké budoucnosti vyrovná.

O svých kvalitách přesvědčila na mistrovství České republiky v Jablonci nad Nisou, kde mezi dorostenkami zaběhla 300 m s překážkami za 42,04 s a překonala čtyři roky staré maximum o 36 setin.

„Vždycky jsem si přála držet český rekord a teď se mi to splnilo. Je to skvělý pocit. Myslím, že je to zatím můj největší úspěch," těší Janu Reissovou, držitelku deseti krajských atletických rekordů.

Jaké další velké výsledky už máte na svém kontě?
Letos jsem splnila limit pro účast na mistrovství světa do 17 let v Doněcku na 400 m překážek. To bylo při mezistátním utkání v Hradci Králové, kde jsem zároveň zvítězila. Na domácím halovém šampionátu jsem v tomto roce byla druhá na hladké čtyřstovce a ve skoku o tyči.

Dařilo se vám ale už v minulém roce…
To je pravda. Na mistrovství republiky na dráze jsem stejně jako letos vyhrála 300 m překážek a navíc jsem byla třetí ve skoku o tyči. V hale jsem získala titul na hladké čtyřstovce a stříbro v tyči.

Svěřila jste se, že vaším vzorem je Zuzana Hejnová. Jak jsme na tom na trati 400m překážek?
V současné době jsem v průběžných světových tabulkách dorostenek na čtvrtém místě. V evropském pořadí dokonce na druhé pozici.

Jak probíhal samotný závod v Jablonci, kde jste vytvořila nové české maximum?
Před rozběhem jsem měla trochu obavy, jak bude závod probíhat a jak mi vyjdou překážky. Přece jen se to běhá jinak než čtyřstovka překážek. V rozběhu jsem si to vyzkoušela a ve finále jsem už věděla, jaká noha mi kde vyjde, takže jsem do toho mohla dát vše a běžet to s větší jistotou. Závod probíhal hladce. Pamatuji si ale jen start a poslední dvě překážky. Ty mi vyšly lépe než jindy.

Kdo vás vůbec k atletice přivedl a kde jste začínala?
K atletice mě přivedl můj bývalý tělocvikář na základní škole, který byl zároveň mým trenérem ve sportovní gymnastice. Jednou mi řekl, že jsem na gymnastiku moc vysoká, že bych měla začít dělat atletiku. Ta že pro mě bude do budoucna lepší.

Jaké disciplíny patří mezi vaše oblíbené?
Začínala jsem u vícebojů, potom jsem se začala specializovat na běhy na 200, 300 a 400 m překážek, sprinty na 300 a 400 m a skok o tyči.

Kam byste to jednou chtěla v atletice dotáhnout?
Chtěla bych se probojovat na olympiádu a tam potom podat co nejlepší výkon.

Nyní vás ve škole čekají prázdniny. Jakou školu studujete?
Studuji Gymnázium na Mikulášském v Plzni a jsem ve třídě se zaměřením na matematiku a přírodní vědy. Ve škole mě to moc nebaví, raději se učím sama ze sešitů doma.

Jaké předměty jsou vaše oblíbené a jaké zrovna nemusíte?
Mám ráda hlavně jazyky, jinak mě docela baví zeměpis, ekonomie, biologie, chemie a výtvarka. Nemám ráda fyziku a hlavně dějepis.

Jaké závody vás čekají v nejbližší době?
Od 10. do 14. července proběhne mistrovství světa věkové kategorie do 17 let v Doněcku a už se tam moc těším.

Bude právě tento podnik vrcholem sezony? Jaké jsou vaše ambice na této akci?
Ano, bude to můj nejdůležitější závod. Mým hlavní cílem je probojovat se až do finále a tam se umístit co nejlépe.