„Ještě ale nejsme na konci, musíme to potvrdit v play--off. Je to příjemné v tom, že každou sérii začneme doma, což je výhoda, i když se bude hrát bez diváků. Povrch a zákoutí haly nebo šatny známe, protože tam trénujeme denně. Takže víme, co nás může překvapit, případně zaskočit,“ řekl Tomáš Vnuk po telefonu ze soustředění před kvalifikačními zápasy s Polskem o postup na Euro.

Jaká byla reakce vedení?

Před sezonou byl cíl skončit do druhého místa, abychom i v semifinále začínali doma. Ale vítězství nikdo nečekal a určitě jsou nadšení. Nicméně práce ještě neskončila, protože to musíme potvrdit v play-off.

Napadlo by vás před pár lety, když Plzeň hrála dole, že vyhraje základní část?

Určitě ne. Nedávno jsme hráli na pomezí první a druhé ligy, zachraňovaly se a kupovaly licence od jiných klubů. Za vzestupem stojí hlavní partner Interobal a majitelé klubu. S nimi přišli peníze, hráči i další sponzoři. Má to úroveň, hlavu i patu.

Je to udržitelné? Jak vidíte chod klubu?

Neznám rozpočet, ale v období koronakrize jsme jako jeden z mála klubů dostávali výplaty, i když se nehrálo. Věřím, že to má Radek Lobo ošéfované, umí s tím pracovat, vede velkou firmu, takže klub bude dlouho úspěšný. Nemáme hvězdy typu Novaka, který kdysi ve Spartě měl 200 nebo 150 tisíc. V Plzni jsou odchovanci, kteří hrají skoro za půl darma, protože mají futsal rádi. Na druhou stranu jsou tady reprezentanti, kteří mají trochu víc, ale nemyslím si, že by to byly astronomické částky, jako když jsem byl před lety ve Spartě.

Trenérka stolního tenisu Daniela Smutná.
Smutná: Sport mi zachránil život. Děsí mě představa, že o něj děti ztratí zájem

Vyhrál jste produktivitu soutěže. Jak osobně hodnotíte základní část?

Mám radost, že jsem vyhrál, ale trochu mě mrzí, že jsem nevyhrál nejlepšího střelce. S Budějovicemi jsem nehrál z rozhodnutí trenéra, protože jsem byl v karetním ohrožení. Nehrál jsem první poločas s brněnskými Žabinami. Stál jsem kvůli kartám. Takže jsem toho odehrál méně. Těší mě, že jsem vyhrál bodování. Nejspíš vyhraju i v počtu asistencí.

Koho z trojice Hellas Brno, Liberec a Mělník si přejete do čtvrtfinále?

Kvůli cestování bych nechtěl Hellas, i když bychom jeli jen jednou, ale pořád je to cesta přes celou republiku. Přál bych si Mělník, nebo Liberec, ale je mi jedno, kdo z nich, protože oba bychom měli porazit, pokud chceme vyhrát titul.

Poslední zápas základní části se hraje 17. dubna, ale Interobal už základní část dohrál. Nebudete mít dlouhou přestávku před play-off, i když téměř dvě čtveřice Plzně reprezentují své země a budou v herním zápřahu?

Hlavně si myslím, že soutěž je neregulérní v tom, že se poslední dvě kola neodehrají ve stejný den a čas. Mužstva mohou kalkulovat. I když je koronakrize a nejsou termíny, tak nechápu, jak je to možné. Z reprezentačního srazu se vracíme 15. dubna a od pondělí 19. dubna do 2. května jsou termíny čtvrtfinále.

Zeptám se na kvalifikaci o Euro 2022. Jací jsou Poláci soupeř?

S Polskem hrajeme každý rok Turnaj čtyř zemí a většinou to bývají fyzicky náročné zápasy. Myslím si, že individuálně a technicky jsme na tom lépe, ale oni budou nahecovaní, protože se mohou dostat na Euro. Bude to vyrovnané dvojutkání. Myslím si, že k přímému postupu na Euro bude stačit jedna výhra, ale i dvě remízy.