V rozběhu dosáhl Svoboda slibného času 13,56 s, ale ve finále svůj vítězný čas stlačil jen na 13,54 s a za limitem (13,47 s) zůstal o pouhých sedm setin sekundy.

„Ten čas je na protivítr 2,5 m/s dobrý. Jen mě trošku mrzí, že mi od sedmé překážky docházely síly. To bylo asi způsobeno tím větrem, člověk to musí na začátku víc rozjíždět," přemýšlel v cíli závodník pražského Olympu.

Jak se vám vůbec na novém atletickém stadionu v plzeňských Skvrňanech běželo?
Trenér říkal, že kdyby nefoukal takový vítr, tak bych si zaběhl osobák. To asi přehnal, ale líbí se mi, že tomu věří. Nový český rekord by byl moc krásný. Ale i tak jsem spokojený. Je to dobrá vizitka toho, že tříslo je zdravé. V Heraklionu na mistrovství Evropy družstev jsem se ještě bál, ale tady jsem to napálil. Když to zprůměrujete, tak jsem tu dal dva běhy po sobě v časech kolem 13.55 s, já jsem spokojený.

Trenér vás sice pochválil, ale jak vy vidíte svůj běh po technické stránce?
Trénovali jsme trošku horkou jehlou, protože jsme nevěděli, co si můžeme se zraněným tříslem dovolit. Byla tam malá trhlinka, takže jsem se pořád bál. Moc jsme toho nenaběhali, jen jsme chodili hladkou rychlost bez překážek. Ale já už jsem natolik zkušený překážkář, že jsem tu techniku úplně nezapomněl. Ale chybí to vyběhání.

Myslíte, že nebýt zranění třísla, už byste měl limit pro účast na světovém šampionátu v kapse?
Určitě. Například v Německu jsem na konci května zaběhl v rozběhu čas 13,65 s, ale na sedmé překážce jsem hrozně zakopl. Podle trenéra jsem vedl asi o pět metrů a soupeři mě najednou dohnali na dva metry. Věřím, že kdybych nezakopl, tak dostanu čas na 13,50 a možná i níž. Ale o to je to zajímavější, mně to baví honit na poslední chvíli (smích)…

Čas na splnění limitu máte ještě do začátku srpna…
Ještě je dost času, ale přece jenom by bylo milejší už se připravovat jen na soustředění. Takhle ještě budu muset lovit nějaké závody. Přitom mi stačí jenom kousek rychlosti. Třeba dva týdny jenom odpočívat a trénovat překážky, náběhy a vyběhávat pár dlouhých úseků.

Kdy budete mít další příležitost k získání letenky do čínského Pekingu?
Teď vybírám asi ze čtyř závodů v Německu a Maďarsku a 25. července také pojedu závodit do Nového Města nad Metují. Tam jsem slíbil účast, protože jsem tam v minulém roce nedoběhl. Rád tam pojedu, je tam rychlý tartan a super diváci.