„I když možná začínáte pociťovat nervozitu, nic si z toho nedělejte. S podobnými stavy se vypořádávají i profesionálové," říká v závěrečném sedmém díle tréninkových rad s Deníkem bronzový olympionik Jan Řehula.

„Hlavně se nesnažte nic dohnat. Spíš relaxujte, dejte se do pohody, dodržujte pitný i stravovací režim a hodně spěte," radí šéftrenér české reprezentace a ředitel nacházejícího festivalu triatlonu v Plzni.

V předzávodní fázi se mluví o doladění formy. Jak by mělo vypadat?
Trénovat budeme už jen lehce. Cílem bude nabít se energií pro závod.

To se snadno řekne, ale jak toho dosáhnout?
Můzeme zkusit třeba superkompenzační dietu. Úvodní tři dny zvýšíme příjem bílkovin a zeleniny, a v druhé polovině týdne naopak zvýšíme podíl uhlohydrátů (rýže, špagety, noky, těstoviny, ovoce). Pro začátečníky bych to zjednodušil. Tedy jíst víc rýže, těstovin a nezapomínat na doplňování tekutin.

Na co se soustředíme v přípravě?
Spíš na detaily. Abychom měli v pořádku kolo i ostatní výstroj. Nastudujeme si tratě, značené by měly být od čtvrtka večer. Je dobré si jít zaplavat na Bolevák a tam si v místě startu na pláži Ostende zkusit vběhnutí a výběh z vody. Trénujte nasednutí a seskok z kola. Najděte si optimální převod, který na kole necháte před uložením do depa. Ne moc těžký ani lehký, abyste se plynule rozjeli.

Jak si zorganizovat den závodu?
Chce to mít vše nachystané už večer před závodem a do místa dorazit minimálně hodinu a půl před startem. Nejdříve se odprezentujete a na gumový pás, který dostanete, si připnete číslo. To si po plavání dáte kolem pasu. Při cyklistice je číslo vzadu, při běhu směřuje dopředu. Následně si dáte kolo do depa, uložíte si tu přilbu, cyklistické tretry a a běžecké boty. Před závodem je dobré se rozhýbat a těsně před startem se ještě lehce rozplavat.

Start je ve dvanáct hodin. Co a kdy do té doby jíst?
Jako poslední jídlo asi dvě, dvě a půl hodiny před startem je vhodná ovesná kaše s rozinkami případně špagety. Hodinu před startem sníme banán nebo si dáme gel. No a pak to přijde. Věřím, že si závod užijete.