Domácí reprezentace podlehla v klíčovém semifinálovém utkání Polsku 1:2 a přišla o postup do divize A, kde si zajistili účast oba dva finalisté pražského šampionátu.

Čeští pozemkáři potom nezvládli ani souboj o bronzovou medaili, ve kterém podlehli výběru Skotska 1:5.

V klíčovém semifinále proti Polsku nepomohl domácím ani gól litického Michala Bárty, který znamenal pouze snížení na konečných 1:2.

„Poláci byli od začátku turnaje asi největší favoriti. A tak jsme od začátku věděli, že nás nečeká jednoduchý zápas a i sebemenší chyba by pro nás mohla mít fatální následky," řekl po utkání další litický hráč Lukáš Benda.

„Do zápasu jsme nastupovali s tím, že jim nedáme ani centimetr hřiště. Tlačili jsme, ale nedokázali jsme dotáhnout koncovku. Poláci hrozili hlavně z breaků. Poločas jsme sice prohráli 1:0, ale věděli jsme, že není nic ztraceno," věřil v obrat Benda.

Ve druhém poločase už se hra vyrovnala, ale byli to znovu Češi, kdo inkasovali. „Poté už jsme věděli, že nemáme co ztratit. Přidali jsme na intenzitě a Poláky zatlačili až do jejich čtvrtiny, z toho jsme vytěžili gól na 1:2 a naději na zvrat. Bohužel i přes náš obrovský tlak na konci zápasu se nám už vyrovnat nepodařilo," lituje Benda.

„Mrzí mě to, protože jsme na soupeře měli. Chybělo nám jen trochu toho pověstného štěstíčka," dodal český reprezentant Lukáš Benda.

Ani zápasem o třetí místo si domácí náladu nevylepšili. V první čtvrtině si proti Skotům vytvořili velký tlak, ale gólové odměny se nedočkali.

Naopak soupeř nás trestal z brejků a po dvaceti minutách vedl 2:0. Češi snížili ve 25. minutě brankou Lukáše Plochého na 1:2, ale Skoti brzy opět odskočili na rozdíl dvou branek – 1:3.

Ve druhé půli již Skoti své soupeře do ničeho nepustili, přidali další dvě branky a po vítězství 5:1 se mohli radovat ze zisku bronzových medailí.

Konečné pořadí ME mužů divize B: 1. Polsko (postup do divize A), 2. Rakousko (postup do divize A), 3. Skotsko, 4. Česká republika, 5. Ázerbájdžán, 6. Ukrajina, 7. Švýcarsko (sestup do divize C), 8. Chorvatsko (sestup do divize C).

V Praze se hrálo také mistrovství Evropy divize B žen. Tam domácí výběr vybojoval druhé místo a postoupil do divize A. Nejlepší brankářkou turnaje byla vyhlášena Češka Barbora Čecháková.

Konečné pořadí ME žen divize B: 1. Irsko (postup do divize A), 2. Česká republika (postup do divize A), 3. Bělorusko, 4. Ázerbájdžán, 5. Wales, 6. Francie, 7. Rakousko, 8. Ukrajina (sestup do divize C).