Vyvrcholením třídenního programu v triatlonech různých objemů včetně týmových soutěží byl dlouhý triatlon o objemech 1,9 km plavání 88,5 km na kole a 21.1 km běhu.

Start ženské kategorie tentokrát netradičně předcházel startu závodu mužů, takže jako první z vod Obertrumer See vybíhala do cyklistického depa plzeňská závodnice Eva Potůčková s půldruhaminutovým náskokem před domácí favoritkou Michaelou Herlbauerovou a dalšími šestadvaceti soupeřkami.

Cyklistická část naznačila, že o prvenství se rozhodne právě mezi těmito dvěma závodnicemi, svůj náskok před soupeřkami při každém ze tří kol v kopcovitém terénu (převýšení celkem 940 m) stále zvyšovaly.

„Snažila jsem se maximálně dodržovat odstup od mužských závodníků, kteří nás pochopitelně postupně předjížděli, abych rozhodčím nedala záminku k nějakému napomínání za drafting. Bohužel, opět jeden z horlivých dohližitelů na trati nás na motorce předjížděl právě v momentu, kdy mne dojelo pár soupeřů a kdy jsem ještě nestihla zaujmout od nich dostatečný odstup. A tak mne čekalo několik minut nuceného odpočinku, během kterých Herlbauerová dotáhla můj náskok, takže pak už jsem se jen dívala na její záda. Asi by mne nakonec stejně v běhu předstihla, ale určitě bych se dokázala o čelo závodu ještě poprat, takto už jsem se za děsivého vedra soustředila jen na udržení druhého místa," komentovala průběh závodu Potůčková.

V kategorii mužů bylo na startu velice početné závodní pole 239 závodníků. Dva čeští borci v první desítce zásluhou Wernera a Rybáčka – to lze rozhodně pokládat v těžké konkurenci za vynikající úspěch českého triatlonu.

Výsledky 4. Trumer-Triathlon (1,9 – 88,5 – 21,1), ženy: 1. Herlbauerová (Rak.) 4:29:49, 2. Potůčková (ČR) 4:41:53, 3. Schwalbeová (Něm.) 5:04:39.

Muži: 1. Cigana (Itálie) 4:04:15, 2. Ritter 4:07:37, 3. Sundberg (oba Německo) 4:11:39, … 6. Werner 4:23:53, 10. Rybáček (oba ČR) 4:28:43.