Talent Plzeň opět připomíná dobře namazaný stroj. Ve druhé polovině jarní části extraligy se kvůli zranění několika klíčových hráčů zadrhl a z čela tabulky následoval sešup až na čtvrté místo.

Chybějící hráči (Michal Tonar nebo Jan Stehlík) se naštěstí před play-off uzdravili a plzeňský stroj se opět rozjel na plné obrátky. Ve čtvrtfinále Talent vyřadil 3:0 mistrovskou Duklu Praha a v semifinále si poradil 3:1 s lídrem základní části Zubřím, přičemž jediný prohraný duel s Moravany ztratil až v prodloužení.

„Po takové sérii se zase můžeme pochválit,“ těšilo po postupu do finále trenéra Plzně Michala Tonara st.

Semifinálová série mezi Talentem a Zubřím plnila minulý týden stránky novin kvůli neuznanému regulérnímu gólu na 23:22 Milana Ivančeva v poslední vteřině druhého utkání. Řídící orgán extraligy po námitce Talentu zrušil výsledek 26:24 pro Zubří, ale odvolací komise házenkářského svazu jeho verdikt zrušila a výsledek potvrdila. Do Plzně se tak série přesouvala za stavu 1:1, nikoliv 1:0.

Po postupu na kauzu užs nadsázkou narážel jeden z plzeňských šéfů Martin Šafránek: „Napište, že jsme vyhráli 4:0,“ vyzýval přítomné novináře.

Házená: 4. semifinále play off extraligy: Talent Plzeň – Zubří
Talent skolil lídra ze Zubří a zahraje si finále proti Karviné

Talent si uhrál finále díky bojovnosti, trpělivosti, skvělým brankářům a fungující obraně. V sobotu gólmani chytili obě sedmičky Zubří, v neděli tři ze šesti. K tomu se prezentovali úspěšnými zákroky ze hry. „Když je dobrá obrana, tak procenta úspěšnosti gólmana rostou, ale samozřejmě kluci chytli něco navíc. Všichni tři brankáři nás drží nahoře a jsou jedním z kamínku do mozaiky postupu do finále,“ chválil Tonar.

Talent se na rozdíl od Zubří mohl opřít o dobrou formu zkušených hráčů. V neděli exceloval třeba Michal Tonar. „Odehrál možná nejlepší zápas a patřil k tahounům. Takhle by to mělo vypadat, že kluci ze základu berou odpovědnost na sebe,“ řekl trenér Plzně.

Právě výkonnost zkušených házenkářů Zubří a Talentu byla podle trenéra Zubří Andreje Titkova jednou z příčin vypadnutí. „Naši zkušenější hráči nehráli tak dobře jako ti plzeňští,“ mrzelo Titkova.

Finále začíná Plzeň v Karviné v sobotu od 18.00, o den později v 10.30 hodin. V sobotu 19. května se hraje v Plzni.

Utkání Slovanu Liberec proti Slavii Praha. Trenér Jindřich Trpišovský
Trpišovský zahnal noční můru, o Vrbovi mluvil s respektem