Před pátečním startem Barum Rallye ovládá posádku Václav Pech, Petr Uhel z plzeňského EuroOil invelt teamu natěšění, ale i respekt.

„Barumka je největší, nejtěžší soutěž u nás a obrovskou prestiž má i v zahraničí. Jede se o domácí i evropské body a pravidelně se tu utkává absolutní špička starého kontinentu. To přitahuje k trati tisíce fanoušků a závod provází neopakovatelná atmosféra,“ vysvětluje své pocity pilot Václav Pech junior.

Na Barumce startuje podvacáté, ale hned premiérová účast v roce 1998 se mu vryla do paměti.

„Byli jsme s Petrem vykuleni úplně ze všeho. Z velikosti soutěže, její délky,  náročnosti, i z množství fanoušků u trati,“ přibližuje vzpomínky na svůj první start ve Zlíně. „Nejeli jsme ale špatně, ve své třídě jsme byli snad třetí, ale těsně před cílem jsme museli kvůli poruše benzinové pumpy odstoupit,“ vybavuje si Pech.

Larnaka - Plzeň 0:0
Viktoria na Kypru nezářila, ale postupuje

V dalších letech si však na Valašsku spravil chuť.

S parťákem Uhlem legendární rallye dvakrát vyhráli, čtyřikrát byli druzí a dvakrát třetí. A o stupně vítězů minimálně v domácím šampionátu chce plzeňská posádka usilovat i v letošním už 47. ročníku.

V předchozích pěti dílech českého mistrovství skončili Pech s Uhlem vždy druzí za Janem Kopeckým s tovární fabií. Touha po vítězství je však neopouští a po minulé Rallye Bohemia o to víc pracovali na autě.

„Do fordu jsme konečně získali motor specifikace EVO II a zapracovali jsme znovu na nastavení podvozku. Protože to bylo před Barumkou, tak dělat vše jen na sto procent by bylo málo,“ usmívá se Pech. „Na časech z testů je znát, že auto jede rychleji, teď už to bude na nás.“

Josef Čaloun
Ve Svéradicích si připomenou legendy

Pro posádky je ve Zlíně a jeho okolí připraveno 15 rychlostních zkoušek s celkovou délkou 204 kilometrů. Vítěz bude známý v neděli kolem půl páté.

„Některé úseky, třeba jako jako Pindula a další budí respekt i za hranicemi. Ale už dopolední shakedown jindy jen exhibice se v pátek pojede ostře, protože se bude bojovat o startovní pozice do soutěže. A úžasná je i úvodní večerní erzeta v centru města mezi špalíry lidí,“ podotýká Pech, kterého do Zlína vyrážejí povzbudit desítky jeho fanoušků. „Moc si toho vážíme,“ říká pilot.