Co se nepovedlo házenkářům Talentu M.A.T. Plzeň ve čtvrtfinálové sérii play-off proti Frýdku-Místku, dokázali v semifinálové bitvě proti Karviné. Obhájce titulu doma vyhrál oba víkendové zápasy a k postupu mezi nejlepší dva týmy extraligy mu stačí jediné vítězství.

Sobotní první duel byl rozhodně napínavější, než nedělní odveta. Talent sice nepustil soupeře ani jednou do vedení a první poločas vyhrál 16:12, ale hosté brzy po přestávce snížili na rozdíl jediné branky.

Na vítězství mohli hosté myslet ještě pět minut před koncem za stavu 25:23 pro Plzeň, ale domácí byli proti. Karviné už skórovat nedovolili a zápas vyhráli 27:23.

To nedělní odveta před kamerami České televize byla jinou písničkou. Plzeň se rychle dostala do vedení 5:1, Karviná sice později zkorigovala na rozdíl dvou branek, ale první poločas vyhráli domácí přesvědčivě 18:13.

„Důležitý byl vstup do utkání. Tam jsme ukázali, že jdeme za druhým vítězství. Technickými chybami, kterých bylo v první půli opravdu hodně, jsme potom sice pustili soupeře zpět do hry, ale do přestávky jsme dokázali získat náskok zpět," uvedl po utkání trenér plzeňského celku Martin Šetlík.

Nástup do druhé půle a prakticky celou druhou třicetiminutovku si za rámeček házenkáři Karviné nedají.

Během prvních 14 minut skórovali pouze jedinkrát a úřadující mistr si vytvořil rozhodující náskok 27:14.

„Hned jsme nějaké branky přidali, odskočili na výrazný rozdíl a zápas jsme mohli v poklidu dohrát. Potom do zápasu naskočili také hráči ze střídačky a určitě předvedli kvalitní výkon, za což jsem také rád," poukázal Šetlík.

Prakticky celý druhý poločas už se nesl v exhibičním duchu. Plzeň sázela soupeři jeden gól za druhým a skóre se zastavilo na stavu 35:17 pro házenkáře Talentu.

Karviná tedy vstřelila pouze čtyři góly za druhou půli.

V brance Plzně opět čaroval zkušený Radek Motlík, na posledních sedm minut ho za stavu 31:17 vystřídal Karel Šmíd, který si také připsal několik parádních zákroků a udržel čisté konto.

Nyní se tedy série přesouvá na východ republiky. „Předpokládám, že tam bude plná hala a hráči Karviné budou mít velkou motivaci odčinit ten výkon z druhého zápasu. Na druhou stranu je mi jasné, že budou pod ohromným tlakem, protože už nesmí klopýtnout. Toho bychom mohli využít," plánuje kouč Talentu Martin Šetlík.

Semifinále extraligy, 1. zápas:

Talent M.A.T. Plzeň – HCB OKD Karviná 27:23

Poločas: 16:12. Rozhodčí: Točík, Zych. Sedmimetrové hody: 2/2:2/3. Vyloučení: 3:2. Diváci: 1130.

Sestava a branky Plzně: Motlík, Šmíd – Petrovský 3, Fořt 1, Linhart 2, M. Škvařil 4, Blecha 3, Vinkelhöfer 6/2, M. Tonar 4, Loskot, J. Škvařil 2, Horký, Šindelář 2, Kavka. Trenér: Martin Šetlík.

Sestava a branky Karviné: Lefan, Schams – Monczka 1, Veřmiřovský 5/1, Chudoba 5, S. Mlotek 1, Jan Užek 3, Gelnar, T. Mlotek, Frančík 3, Ivkovič 5/1, Pindej, Paululík. Trenér: Jaroslav Hudeček.

Semifinále extraligy, 2. zápas:

Talent M.A.T. Plzeň – HBC OKD Karviná 35:17

Poločas: 18:13. Rozhodčí: Bečička, Horák. Sedmimetrové hody: 1/1:2/2. Vyloučení: 3:3. Diváci: 910. Stav série: 2:0.

Sestava a branky Plzně: Motlík, Šmíd – Petrovský 4, Fořt 1, Linhart 4, M. Škvařil 6, Blecha 5, Vinkelhöfer 5/1, M. Tonar 4, Loskot, J. Škvařil 3, Horký, Šindelář 1, Kavka 2. Trenér: Martin Šetlík.

Sestava a branky Karviné: Lefan, Schams – Monczka 2, Veřmiřovský 5/2, Chudoba 3, S. Mlotek 1, Jan Užek 4, Gelnar, T. Mlotek, Frančík, Ivkovič, Pindej 2, Paululík, Jiří Užek. Trenér: Jaroslav Hudeček.