Finále Sportovní ligy základních škol ve florbalu v Plzni je za dveřmi. Republikové finále soutěže žáků je na programu 22. – 23. března v Městské hale na Slovanech.

Florbalový titul obhajují chlapci z 33. ZŠ v Plzni. Tahle škola vyhrála poslední dvě finále v kategorii staršího žactva a předtím i turnaj mladších žáků. Právě úspěchy plzeňské základní školy byly jedním z kritérií pro výběr krajské metropole jako pořadatele finále. „Zaměstnanci 33. ZŠ jsou dobří organizátoři a Plzeň má dvě solidní propojené haly," přidal další argumenty na středeční tiskové konferenci na plzeňské radnici Roman Kuběna, garant florbalu z Asociace školních sportovních klubů ČR.

Letos zažijí účastníci finále historickou premiéru, protože rozhodující zápasy se odehrají v přímých přenosech před kamerami České televize.

VIDEO z tiskové konference najdete ZDE.

Svým kamarádům bude v Plzni držet palce člen trojnásobně vítězné party z 33. ZŠ Plzeň Kryštof Lehečka. „Nejtěžší to bylo vloni, protože v semifinále jsme ještě osm vteřin před koncem prohrávali o dvě branky. Vteřinu před závěrečnou sirénou jsme srovnali a vyhráli jsme na nájezdy. Ve finále jsme zvítězili 5:1," vzpomínal Lehečka, který studuje v Praze prvním rokem střední školu se zaměřením na architekturu a hraje za florbalový juniorský tým Mladé Boleslavi.

Co je SLZŠ?Sportovní liga základních škol o Pohár ministryně školství je soutěž v sedmi vybraných sportech určená žákům ZŠ nebo odpovídajícím ročníkům víceletých gymnázií z celé ČR.
Družstva se mohou zapojit do sedmi sportů – atletiky, minifotbalu, basketbalu, florbalu, volejbalu, házené a plavání.
Kdo je největší hvězdou mezi žáky? Deník a Česká televize začaly hledat nové talenty. Jejich příběhy se před každým finále objeví v novinách a na obrazovce.
Pořadatelem akce jsou Asociace školních sportovních klubů ČR, Česká unie sportu a MŠMT. 

Současnému družstvu 33. ZŠ věří, i když to bude mít mnohem těžší. „Není v něm tolik aktivních florbalistů. Kluci budou muset hrát ze zajištěné obrany, jeden gól totiž může rozhodnout o zápase i postupu," radil Kryštof Lehečka.

Tým 33. ZŠ budou kromě florbalistů tvořit i fotbalisté. Jedním z nich je střední obránce Viktorie Plzeň, patnáctiletý Dominik Fišer, reprezentant ČR v kategorii U16. „Vůbec nevíme, jak budeme silní, ale snad pár tréninků před turnajem stihneme. Rádi bychom postoupili ze skupiny a bojovali o medaile. Doufám, že nám hodně pomůže domácí prostředí a hlasivky fanoušků," věří Dominik Fišer.

33. ZŠ v Plzni zavede po oba dny soutěže speciální režim, aby žáci mohli během zápasů pozvudit své kamarády. „Navíc jsme se dohodli s plzeňským magistrátem, že osloví všechny základní školy ve městě, aby také jejich žáci přišli během turnaje fandit do hlediště," uvedla ředitelka soutěže Alena Knězková.

Florbalistku doplní fotbalistky a tenistky

Pokud jde o sportovní ambice, je ředitelka opatrná. „Nemáme příliš velká očekávání. Z úspěšného chlapeckého týmu téměř všichni hráči odešli a v dívčím celku je pouze jediná florbalistka, jinak budou muset zaskočit fotbalistky a tenistky," dodala Knězková.

Záštitu nad turnajem převzal primátor města Plzeň Martin Zrzavecký. „Každý chce zvítězit. Jsem však přesvědčen, že projekt Sportovní ligy základních škol je nejen o výkonech a zisku nejcennějších medailí. Možná, že mnohem cennější jsou pro školáky florbalisty chvíle strávené s jejich spoluhráči na hřišti i mimo ně," tvrdil Zrzavecký.

Florbalové fináleCelorepublikové finále 3. ročníku SLZŠ o Pohár ministryně školství ve florbalu se uskuteční 22. a 23. března v Městské sportovní halev Plzni-Slovanech. Finálové zápasy 23. března (11.00 dívky a 12.00 chlapci) přenáší živě Česká televize.
Účastníci finále – dívky: 33. ZŠ Plzeň, 6. ZŠ a MŠ Ml. Boleslav, ZŠ Dubí, ZŠ a MŠ Pozořice u Brna, ZŠ Přerov U Tenisu 4, ZŠ Rudná. Chlapci: 33. ZŠ Plzeň, Gymnázium B. Němcové Hr. Králové, ZŠ Cyrila Boudy Kladno, ZŠ Kamenická Děčín, ZŠ Jablonné n. Orlicí, ZŠ a MŠ Lutín. 

Slavnostní zahájení v Městské hale na Slovanech je na programu ve středu 22. března ve 13.15 hodin, o hodinu později začnou utkání v základních skupinách. Ve čtvrtek 23. března se uskuteční od 7.50 hodin semifinále a pak duely o pořadí. Finále dívek se hraje od 11.10 hodin a finále chlapců od 12.00 hodin.