Naposledy sprinterka AK Škoda Plzeň Tereza Petržilková zazářila na víkendovém halovém mistrovství ČR, na němž se svými soupeřkami na trati 400 metrů splnila limit pro halové mistrovství světa v Birminghamu.

Do Anglie se nominovala štafeta na 400 metrů ve složení Lada Vondrová, Martina Hofmanová, Marcela Pírková, Tereza Petržilková a Zdeňka Seidlová.

Tereza Petržilková poprvé v kariéře zaběhla čtyřstovku pod 54 vteřin a získala bronzovou medaili. „Vyhrála Martina Hofmanová. Po jejím doběhnutí do cíle časomíra ukazovala 53,64 sekundy, což bylo o šest setin rychlejší než potřebný průměr ke splnění limitu, takže jsme hned věděly, že je to v kapse,“ popsala Tereza Petržilková radostné chvíle v cíli.

„Šly jsme do toho týmově. S holkami jsme se domluvily medaile nemedaile, že poběžíme tak, abychom se nešťouchaly a doběhly v pohodě. A hlavně, aby z toho byl co nejrychlejší čas a stáhly jsme průměr,“ vysvětlila Petržilková.

Čtyřiadvacetileté atletce plzeňské Škody se běželo fantasticky. „Domluvily jsme se, že Martina seběhne jako první a pak se postupně všechny za ni zařadíme. Měla jsem šestou dráhu, takže jsem se mohla zařadit hned za ní, což byla taková první indicie, že by to mohlo být dobré. Nakoplo mě to a pak jsme společně běžely až do cílové rovinky. Zezadu na mě ještě zaútočila Marcela Pírková. Nicméně věděla jsem, že to bude rychlý závod,“ uvedla sprinterka.

Minulý rok Petržilková startovala na mistrovství Evropy družstev ve francouzském Lille. Účastí na halovém mistrovství světa opět posune hranice úspěchu. „Bez debat,“ odpoví s úsměvem, jestli jde o její největší úspěch v kariéře.

Česká štafeta žen bude chtít v Birminghamu podat minimálně stejné výkony, jako se jednotlivým sprinterkám povedly na halovém mistrovství ČR.

Na britské ostrovy odlétají 1. března, světový šampionát proběhne od 2. do 4. března.

Favoritkami na čtvrtce štafety prý budou Polky a Britky. „Dál se uvidí. Záležet bude na tom, kdo se přihlásí,“ řekla Petržilková.

Plzeňská čtvrtkařka, která začínala s atletikou zhruba před čtyřmi roky ve dvaceti letech, bez ohledu na výsledek halového mistrovství světa překonala předsezonní cíl. „Pro letošní rok jsem si dala cíl dostat se se štafetou na srpnové mistrovství Evropy v Berlíně. Vůbec jsem nepočítala, že bychom mohly jet na mistrovství světa. Že to vyšlo, bylo jedině zásluhou Lady Vondrové, která týden před mistrovstvím ČR zaběhla čtyřstovku asi za 52,95 sekundy. Její výkon nás nastartoval k tomu, abychom se snažily vyrovnat průměr,“ dodala Tereza Petržilková.

Zleva: Barbara Píchalová, Linda Hettlerová, Jana Reissová a Tereza Petržilková.
Dvě medaile z halového mistrovství zajistily atletky