Vedení plzeňské Lokomotivy totiž s definitivní platností odmítlo nabídku vedení ligy zaplnit čtrnácté uvolněné místo v Mattoni NBL.

„Velice si nabídnuté možnosti vážíme, ale ekonomické podmínky nám to v současné době neumožňují," uvedl šéf klubu Pavel Froněk.

Plzeňané ve druhém roce svého působení v matonce skončili v tabulce čtrnáctí a neuspěli ani v následné baráži. Ze dvou slovenských celků ale start v novém ročníku česko-slovenské ligy potvrdily jen Levice a basketbalová federace nabídla začátkem července účast právě Plzni.

Měl na vaše rozhodnutí vliv také časový faktor?
Vzhledem k malému prostoru se nám nepodařilo sehnat hlavního sponzora klubu, který by byl schopen zajistit zásadní položku rozpočtu pro důstojné sehrání nadcházejícího ročníku. Dalším důležitým faktorem je plánovaná kompletní rekonstrukce havarijního stavu střešního pláště naší sportovní haly, která začne v březnu 2013.

S jakými pocity jste záporné rozhodnutí vydali?
Jsou smíšené. Na jednu stranu chcete zůstat mezi basketbalovou elitou, ale na druhou stranu člověk musí myslet na existenci klubu. Problém Plzně je v koncentraci hodně sportů na špičkové úrovni. Basketbal má obrovskou konkurenci ve fotbalu a hokeji. Když k tomu přidáte házenou s velkou tradicí, je o zásadní ekonomické problémy postaráno. Logicky se basketbal hraje spíše v menších městech , kde má výsadní postavení. I my jsme hledali možnou alternativu podělit se o organizaci Mattoni NBL s jiným západočeským městem, ale neuspěli jsme. Potřebujeme na boje o play off minimálně pět milionů korun. A ty bohužel nemáme.

Co bude v příští sezoně s plzeňským mužským basketbalem?
Pojede na plné obrátky, jen mu bude chybět ta pomyslná třešnička na dortu. Někdo vkládá peníze pouze do nejvyšší mužské soutěže a některé kluby úspěšně budují kompletní mládežnickou strukturu. A to je náš případ. S výjimkou kategorie U17 máme zastoupení ve všech nejvyšších soutěžích. A máme obrovský potenciál v minižákovských kategoriích včetně přípravek na celém území Plzně a blízkém okolí. I přes neúčast v Mattoni NBL si dovolím tvrdit, že patříme mezi nejlepší basketbalové kluby u nás.

Věříte v návrat do Mattoni NBL?
Podle mne , i když to někteří basketbaloví odborníci nechtějí slyšet, půjde úroveň basketbalu dolů. Klesne na úroveň házené a volejbalu do poloamatérských podmínek. Hráči půjdou nejdříve do práce, do školy a pak teprve za zábavou. Pouze několik klubů bude fungovat na profesionální úrovni. Pokud si v Plzni udržíme podmínky, jaké doposud máme, věřím, že šance na návrat do nejvyšší soutěže je veliká.

Udržíte kádr mužů i pro 1. ligu?
Složení týmu se příliš nezmění. Odchody Tótha, Vrubla a Kozlíka jsme očekávali. Ostatní osa družstva by měla zůstat a bude doplněna extraligovými hráči U19 Aušprunkem, Froňkem a Luňákem. Na hostování do Chomutova budou zapůjčeni Pecka a Honomichl, kteří budou hrát zároveň za nás. V jednání je ještě příchod jednoho hráče, který má bohaté zkušenosti s plzeňským basketbalem.