V Plzni to začalo a na západě Čech to také skončí. Řeč je o finále Sportovní ligy základních škol. Třetí ročník soutěže odstartoval v březnu republikovým finále florbalu v hale Lokomotiva na Slovanech, ve čtvrtek 14. září tento ročník završí finále 4. tříd v plavání v bazénu Slovany.

Účast v republikovém finále si vybojovalo 14 malých základních škol, to znamená do 25 žáků. Jejich družstva bude tvořit šest dětí a jeden náhradník. Druhou kategorii tvoří 15 velkých škol s třídami nad 25 dětí, které mohou do závodů vyslat 12 žáků a náhradníka. Plzeňský kraj budou reprezentovat Základní a Mateřská škola Chotíkov a Základní a Mateřská škola Nýřany.

Žáky budou čekat dva závody – štafetový školních družstev na šestkrát, respektive dvanáctkrát 25 metrů volným způsobem a pak klání jednotlivců volným způsobem na 25 metrů. Program začne v 11.00 a skončí ve 14.45 hodin. Akci bude živě vysílat ČT sport.

Patronkou plaveckého finále je dvojnásobná mistryně Evropy, dvojnásobná olympionička a dlouholetá reprezentantka Petra Chocová. „Těším se moc, sama mám plzeňský bazén ráda. Je tam spousta prostoru pro závodníky i diváky, plavecký klub umí vytvořit perfektní atmosféru, organizačně to tam skvěle odsýpá,“ pochvaluje si plavkyně.
Pro děti bude zážitkem zaplavat si s Chocovou. „Zaplavu si s nimi polohovou stovku a jsem zvědavá, jak to dopadne,“ říká Chocová.