Ve dnech 27. – 29.dubna uspořádá Pětibojařské sportovní centrum v Plzni již 10. ročník Evropského poháru mládeže v moderním trojboji. Posedmé pak akce ponese jméno osvoboditele našeho města, gen. G. S. Pattona. A ne náhodou. Patton nebyl totiž jen válečný hrdina, ale také výborný sportovec. V roce 1912 se zúčastnil OH ve Stockholmu a obsadil zde 5. místo právě v moderním pětiboji.

Hlavními partnery pořádajícího oddílu jsou Nadace sportující mládeže, Nadace 700 let města Plzně a samotné město Plzeň.

Plzeňský závod EPM byl vzhledem k vysoké sportovně-společenské úrovni předchozích ročníků zařazen do kalendáře Světové federace i Evropské konfederace moderního pětiboje a uskuteční se každoročně jako nejvýznamnější kvalifikační závod před ME této věkové kategorie. O vysoké úrovni svědčí mimo jiné i fakt, že jeho dosavadní vítězové se stali v mnoha případech i pozdějšími mistry Evropy této věkové kategorie.

Závod začíná v pátek soutěžemi jednotlivců a družstev. Sobota je tradičně věnována kulturně poznávacímu programu zahraničních účastníků, v neděli jsou pak na programu oblíbené soutěže štafet. Význam závodu podtrhuje také skutečnost, že akce byla zařazena mezi špičkové akce mládeže města Plzně v programu „TOP Junior Sport Plzeň".

Plavecké disciplíny se uskuteční v Městském bazénu na Slovanech, soutěže ve střelbě a běhu na Armádním střeleckém stadionu v Lobzích. Předpokládá se účast zhruba osmdesáti závodníků z deseti zemí. Zvláštností střeleckých soutěží bude, že se poprvé v České republice bude střílet při obdobném závodu laserovými pistolemi.

Závod se stane i letos součásti oslav osvobození města Plzně americkou armádou, organizovaných Magistrátem města Plzně.