Na akci je přihlášeno více než 140 účastníků z devatenácti plaveckých klubů z celé republiky. Pořadatelem je Sportovní klub Radbuza Plzeň, o. s., který má za sebou již stoletou tradici (klub byl založen v roce 1911).

Závod je pořádán na počest našeho předválečného člena Antonína Košaře, který byl za odpor proti nacistické okupaci zatčen a umučen v koncentračním táboře. Pan Košař byl hlavně přeborníkem prsařských disciplín.

Rozplavání začíná v 9.15 hod., vlastní závod zahájí úderem desáté místostarosta ÚMO Plzeň 3 Radislav Neubauer společně s prezidentkou klubu Lenkou Kohoutovou.

Výkony závodníků na jednotlivých tratích budou bodovány podle tabulek Českého svazu plaveckých sportů a vítězí soutěžící s nejvyššími bodovými součty.

Pro vítěze připravil ÚMO Plzeň 3 putovní pohár starosty Jiřího Strobacha, závodníci na druhém a třetím místě obdrží medaile. Pro nejlepší tři v kategorii dospělých jsou připraveny i finanční prémie, pro nejlepší v žákovských kategoriích věcné ceny.

V loňském roce zvítězil mezi muži již pošesté Patrik Davídek (PK Slavia VŠ Plzeň), v ženách Tereza Martínková (Bohemians Praha).

Pořadatel upozorňuje, že bazén bude po celý dnešní den k volnému plavání pro veřejnost uzavřen.