„Vím, že bych možná měl mít vyšší cíle, ale minimálně s jednou účastí v semifinále bych byl spokojený," říkal před odjezdem na šampionát několikanásobný mistr České republiky.

Šanci naplnit své skromné cíle bude mít hned na třech individuálních tratích. Představí se v závodech na 50, 100 a 200 metrů motýlek.

„Ve hře je ještě moje účast v některé ze tří štafet. Počítám s tím, že do disciplíny 4x200 m volný způsob nastoupím," očekává čtyřiadvacetiletý plavec Jan Šefl.

V jaké dny budete závodit?
Začínám v pondělí padesátkou, ve středu mě čeká dvoustovka a v sobotu stovka.

Dá se říci, na které z tratí si nejvíce věříte?
Nedá, nemám oblíbenou trať. Jde o to, jak se budu ten daný den cítit. Ale jsem rád, že šampionát začínám padesátkou. To je výborné na rozjezd a na ten závod se těším hodně. To rozložení disciplín se mi líbí, dvoustovka by asi nebyla na úvod úplně vhodná.

Jak je na tom v současné době vaše konkurence? Máte čas ji sledovat?
To opravdu nevím, soustředím se hlavně na svůj výkon. Někdy je lepší soupeře nesledovat, ještě bych mohl být zbytečně rozhozený.

Jaké je vaše maximum na mistrovství Evropy?
Pamatuji si, že před dvěma lety jsem byl v semifinále na trati 200 m motýlek. Ale jestli to bylo ve výsledku 13. nebo 14. místo, to už přesně nevím. Tam jsem padesátku neplaval, protože mi v té době ještě vůbec nešla. Až potom jsem se výrazně vylepšil, tak jsem zvědavý, co předvedu.

Konkurence na mistrovství světa je asi úplně jinde…
Tam jsem se do semifinále ještě nedostal. Mezi Evropou a světem je opravdu obrovský skok.

Jak vůbec probíhala příprava na evropský šampionát? Jaké z ní máte pocity?
Závěrečné soustředění v Pardubicích nám všem určitě prospělo. Celý nároďák je tady pospolu a všichni se navzájem psychicky podporujeme.

S kým z národního týmu si při neúčasti dalších plzeňských závodníků nejvíce rozumíte?
Já vycházím dobře úplně se všemi. Se všema klukama jsem schopný jít na pivo a troufám si tvrdit, že jsme tady všichni kamarádi. V holčičím družstvu to takhle bohužel není, ale to je stejné i v jiných sportech.

Bude mít bazén v Berlíně nějaká specifika?
Velká. Bude se totiž plavat v hale, která obvykle slouží cyklistům a je tam velodrom. Tam organizátoři postavili mobilní bazén, což je teď údajně trend. O to víc se tam těším. Bude to zajímavé i pro diváky, kterých se do hlediště vejde podstatně víc než do hlediště bazénu, který stojí hned vedle a konalo se tam mistrovství Evropy v roce 2002.

Je někdo z elitních evropských plavců, s kým byste se rád v Berlíně vyfotil?
Mistrovství Evropy a světa je i v tomhle ohledu úplně jinde. Tady nebudou hvězdy z USA nebo z Austrálie. Že bych se tam s někým fotil, to asi nehrozí. Ale vzpomínám si, že třeba na světovém šampionátu jsem byl schopný hodinu sledovat, jak se rozplavává Phelps. Troufám si tvrdit, že na Evropě už všechny plavce znám (smích).