Jsou ale výjimky, mezi které patří i zimní plavec Jan Šůcha. Člen plzeňského Klubu sportovních otužilců (KSO) si doma po pádu na schodech zlomil desáté žebro. To mu však nezabránilo, aby se jen pár dnů po úrazu zúčastnil v Praze závodu Branické ledy, který je součástí seriálu Českého poháru v zimním plavání.

„Lékař mi řekl, že to mám ledovat, tak jsem se rozhodl, že do toho půjdu,“ směje se Jan Šůcha.

Kvůli bolestivému zranění ale nemohl při plavání používat ruce. „Plaval jsem znak, ale jen nohama, ruce jsem měl u těla. Položil jsem se na hladinu a závody si užíval. Pořadatelé na loďce mě korigovali, abych nevybočil z předepsané tratě. Naštěstí se plavalo po proudu Vltavy, takže to docela rychle uběhlo,“ vypráví plzeňský otužilec, který zvládl kilometr ve vodě o teplotě 4,4 stupně za 15 minut a 59 vteřin. I s hendikepem, když nemohl používat ruce, dva soupeře v cíli předstihl.

KSO Plzeň vyslal do závodu Branické ledy, který se plaval jako sedmý ročník memoriálu Ladislava Nicka, desetičlennou výpravu. Výborně si vedla patnáctiletá dcera Jana Šůchy Veronika, která coby dorostenka vybojovala třetí místo mezi ženami na trati 500 metrů v čase 6:35 minuty. Eva Krupičková skončila pátá (8:46).

Na stejné trati pak byl mezi muži na výborném třetím místě František Bouda (7:44), pátý doplaval Milan Čečil (8:20) a osmý Jan Mundl (9:02). V závodě na jeden kilometr skončil na 32. místě Petr Vaniš (13:30). Velmi dobře si na kilometru vedla mezi ženami šestá Lenka Šlehoferová (PK Slavia VŠ Plzeň) v čase 11:48 minuty. Trať na 250 metrů, kde se stejně jako na nejkratší trati 100 metrů neměří čas a je bez pořadí, si ve Vltavě zaplavaly další tři otužilkyně KSO Plzeň – Martina Frýbertová, Vlaďka Bauerová a Jitka Varvařovská. Sto metrů pak absolvoval Karel Rota.

Sedmnáctého ročníku Branických ledů se ve Vltavě zúčastnilo celkem 239 zimních plavců z České republiky, Slovenska a Ruska.