Co jsme si, to jsme si. Boje v základní skupině extraligy házenkářů jsou zapomenuty a nastává nejdůležitější část sezony, která rozhodne o úspěchu – play-off. Talent M.A.T. Plzeň vstupuje do vyřazovací části ze třetí pozice a ve čtvrtfinálové sérii hrané na tři vítězné zápasy se střetne se šestými Lovosicemi.

Severočeši se před koncem základní části extraligy netajili tím, že si Plzeň za soupeře nepřejí. A dobře vědí proč.

Z posledních šesti vzájemných soubojů totiž vyšel vždy vítězně Talent. Navíc v minulých dvou sezonách rozhodli Západočeši o svém titulu právě v Lovosicích.

V minulé porazili Lovce ve finálové sérii 3:0 na zápasy a rok před tím ve stejné hale slavili titul tři kola před koncem nadstavby (tehdy se nehrálo play-off, pozn. autora).

Podle plzeňského trenéra Martina Šetlíka hodně ovlivňuje hru soupeře výkon jednoho hráče. „Bude záležet na tom, v jaké formě bude Jirka Motl. Rozhodovat budou i výkony brankářů. Lovosice mají zkušené družstvo a určitě se budou chtít o postup poprat. Od nás se očekává úspěch, ale oni proti nám nemají co ztratit. Mohou jen překvapit," uvědomuje si Šetlík.

V plzeňském dresu si nejspíš v aktuální sezoně odbude premiéru Petr Linhart, který se vloni podrobil replastice předních zkřížených vazů v levém koleni a v posledních týdnech s týmem naplno trénuje. Letošní play-off ale bude na nějakou dobu také jeho posledním v týmu Talentu. Po sezoně totiž přestupuje do francouzského Toulouse.

V Lovosicích neskrývají respekt k soupeři. „Silnou zbraní Plzně je agresivní pevná obrana a ještě lepší je v tom, že dokáže hrát naplno celý zápas. A to za jakéhokoliv stavu," všiml si kouč Severočechů Vladimír Šuma.

První zápas této série se hraje dnes za asistence televizních kamer stanice ČT Sport od 11 hodin v Městské sportovní hale v Plzni, zítřejší odveta začne na stejném místě v 10.30 hodin.

Kouč Lovosic končí

Působení trenéra Vladimíra Šumy u týmu Lovosic se chýlí ke konci a série s Plzní může být zároveň i jeho loučením, protože se vzhledem k pracovním povinnostem rozhodl přerušit trenérskou kariéru. „Doufám, že si dělám jenom přestávku, skončit s házenou nechci. Teď ale cítím, že mi na ni ubývá prostor, protože mi hodně času zabírá funkce lovosického místostarosty," připomněl Šuma pro svazový web svoji funkci na Městském úřadu v Lovosicích, kterou bude vykonávat ještě dva roky.

„Nejlepší by bylo, kdyby se loučení ještě o něco oddálilo a Plzeň jsme vyřadili. To bych byl hodně spokojený," dodal Vladimír Šuma.