Informaci o jejím úmrtí potvrdili Plzeňskému deníku Vladimír Jarý a Věra Štruncová z Nadačního fondu západočeských olympioniků.

Rodačka z Mladé Boleslavi se nejprve věnovala klasické sokolské gymnastice a potom atletice, se závodním volejbalem začala až v téměř devatenácti letech při studiu na ITVS (později FTVS) v Praze. Už po dvou letech se v roce 1955 stala ještě pod dívčím jménem Ulmonová členkou ligového družstva žen Slavie VŠ Praha. Talentovaná volejbalistka se brzy prosadila do reprezentace, kde působila v letech 1957 až 1963. V roce 1958 byla členkou stříbrného družstva na ME v Praze a v roce 1960 na MS Rio de Janeiru pomohla československému týmu k zisku bronzových medailí.

Od roku 1959 byl život Táni, jak ji všichni říkali, spjatý s Plzní. Z Prahy ji přetáhl Stanislav Šneberger, trenér reprezentace a prvoligového celku Slavoje MP. A že Plzeň byla pro Táňu správná volba, se ukázalo už v následujícím roce, kdy se v barvách Slavoje MP radovala ze zisku mistrovského titulu. Ve Slavoji a potom ve Slavii VŠ Plzeň působila až do roku 1974, posledních pět let jako hrající trenérka A a později B týmu.

V následujících letech se v Plzni úspěšně věnovala výchově volejbalové mládeže, byla mimo jiné krajskou trenérkou a vedoucí TSM. Trénovala družstvo akademiček ČSSR a byla dlouholetou funkcionářkou Vysokoškolského volejbalového svazu (VSS) při ÚV ČSTV a volejbalového svazu KV Plzeň, ČÚV a ÚV ČSTV.

Od konce padesátých let až do odchodu do důchodu pracovala jako odborná asistentka Katedry tělesné výchovy Lékařské fakulty UK v Plzni, kde se potkala se svojí životní kamarádkou a rovněž volejbalovou reprezentantkou Věrou Štruncovou.

„S Táňou jsme byly krátce v reprezentaci a po mém návratu z Prahy do Plzně jsme se znovu potkaly ve Slavii VŠ. V práci jsme spolu strávily pětatřicet let v jedné kanceláři. Čestnějšího a obětavějšího člověka, než byla Táňa, jsem nepoznala. Nezištná pomoc druhým byla pro ni samozřejmostí,“ vzpomíná Věra Štruncová s úctou na dlouholetou přítelkyni.

Manželem Táťány Benešové byl plzeňský právník Miloš Beneš, bývalý tenista a volejbalista VKP Radbuza Plzeň. Syn Martin oblékal dres ligového týmu hokejistů Škody Plzeň.

„Táňa Benešová patřila mezi skromné sportovce s vynikajícím přístupem k tréninku i v zápasech. Nesmazatelně se zapsala do výchovy mnoha generací volejbalistek v Plzni. Byla rovněž členkou Klubu západočeských olympioniků a jeho nadačního fondu,“ uvedl na adresu zesnulé volejbalové legendy Vladimír Jarý, předseda správní rady Nadačního fondu západočeských olympioniků (NFZO) a držitel stříbrné medaile z OH v Mnichově v roce 1972.

Patrik Hrošovský.
Hrošovský po derniéře: Ve Viktorce jsem zažil spoustu krásných chvil