Mezi nejlepší se v anketě Nejúspěšnější sportovec Plzně a Plzeňského kraje za rok 2015 dostala na poslední chvíli. Třiadvacetiletá kulturistka Aneta Tomanová se totiž stala juniorskou mistryní světa v kategorii Physique v samém závěru loňského roku na prosincovém šampionátu v San Salvadoru.

Pořadatelům ankety ale její úspěch neunikl a Aneta na pondělním slavnostním vyhlášení ankety ve Velkém sále plzeňské Měšťanské besedy, kterou spolupořádaly Deník, Plzeňská sportovní unie, Česká unie sportu, město Plzeň a Plzeňský kraj, získala cenu za mimořádný sportovní výkon roku.

„Když jsem dostala pozvánku, byla jsem ráda, že se takového večera, který byl mimo jiné skvělý, mohu zúčastnit. Ani ve snu mě ale nenapadlo, že dostanu cenu a půjdu si pro ni na pódium. A už vůbec jsem nepočítala s tím, že budu muset za pultíkem promlouvat do mikrofonu před zaplněným sálem," směje se sympatická černovláska.

I když to nebylo na první pohled na Anetě znát, přece jen ji přepadla nervozita. „Nebylo to ale proto, že musím mluvit před lidmi. Spíše jsem byla zaskočená tím, že jsem získala ocenění. Moc si toho ale vážím," svěřuje se.

Pro úspěšnou sportovkyni to nebyla s mikrofonem premiéra. „Tu jsem si odbyla nedávno při natáčení zábavného pořadu Českého rozhlasu Plzeň v divadle Alfa, kde jsem byla hostem moderátora Petra Jančaříka. Sešli se tam prima lidé, byla to pro mě velice zajímavá zkušenost," vypráví svěřenkyně trenérky Evy Sukupové.

Prosincový úspěch Anety Tomanové San Salvadoru je o to cennější, že jej dosáhla při svém vůbec prvním soutěžním startu.

Po návratu ze světového šampionátu si krátký čas zalenošila, užila si Vánoc, ale už na začátku ledna se znovu vrhla do přípravy.

„Nejsem úplně typ, který by šel do přípravy po hlavě, chvilku mi trvá, než se naplno rozjedu. V lednu jsem trénovala pětkrát v týdnu, v únoru už šestkrát a od března se už připravuji dvoufázově šestkrát v týdnu," přibližuje tvrdou tréninkovou řeholi.

K tomu samozřejmě přísný stravovací režim. „Je to tak, můj život je teď o tvrdém tréninku, dietě a spánku. Na nic jiného nemám čas ani myšlenky," usmívá se juniorská mistryně světa. S trenérkou Evou Sukupovou, trojnásobnou mistryní světa v kulturistice a sedminásobnou účastnicí prestižního hvězdného klání profesionálů Ms. Olympia, spolupracuje už druhým rokem.

„S Evou je výborná spolupráce, je to náročná, ale vynikající trenérka. Letošek je pro mne první sezonou mezi ženami, čeká mě daleko větší konkurence než mezi juniorkami. Musím říci, že Eva je na mě kvůli tomu přísnější než předtím. Pořádně mi v přípravě utahuje šrouby," říká se smíchem.

Veškeré úsilí Anety Tomanové i její trenérky Evy Sukupové teď směřuje k jedinému cíli.

„Příští víkend mě v Čelákovicích u Prahy čeká mistrovství republiky, tentokrát už v kategorii žen. Mým cílem je vybojovat si nominaci na květnové mistrovství Evropy ve Španělsku," dodává Aneta Tomanová.