Japonec Nobujuki Jamaguči vyhrál premiérový ročník Půlmaratonu Plzeňského kraje. Běžec z daleké ciziny zvládl 21,1 kilometru na okruhu mezi Plzní a Dobřany v solidním čase 1:19:43 hodiny. Další místa obsadili už tuzemští závodníci. Druhý Martin Černý zaostal za vítězem 
 o 16 vteřin, třetí Richard Janošík doběhl do cíle za 1:22:32 hodiny.

Mezi ženami si prvenství vybojovala suverénně domácí Eva Potůčková. V cíli triatlonové reprezentantce naměřili čas 1:36:47 hodiny a druhou Štěpánku Herradovou porazila o téměř pět minut. Třetí doběhla Blanka Šindelářová.

„Na atletky specialistky by můj výkon asi nestačil, ale já jsem spokojená, protože půlmaraton jsem brala jako součást přípravy," říkala sedmatřicetiletá Plzeňanka.

Už o víkendu ji čeká start na mistrovství Evropy ve středním triatlonu v italském Rimini. To však kromě půlmaratonu absolvuje ještě plavání na 1,9 kilometru a 90 kilometrů silniční cyklistiky. „Super by bylo umístění do páté příčky," naznačila své ambice.

Sebevědomí si zvedla druhým místem na nedávném Krušnomanu, drsné kombinaci běhu a cyklistiky v Krušných horách. „Porazila mě jen Němka Schwalbeová," podotkla.

Premiéra půlmaratonu organizovaného Plzeňským krajem se Potůčkové líbila. „Trať byla sice náročná. Úvodních pět kilometrů je do kopce a zvlněné je to i při návratu z Dobřan. Navíc se na odkryté silnici běželo proti větru, ale zato jsme závodili na uzavřeném okruhu," podotkla vítězka.

Vtáhla ji i atmosféra podél trati, kterou organizátoři vedli ze sportovního areálu u Borské přehrady přes Litice, Šlovice, Dobřany, Lhotu a Valchu zpět do Škodalandu.

„Ve vesnicích se fandilo, v Dobřanech dokonce vyhrávala kapela. A vůbec to byla skvělá akce pro celou rodinu. V nabídce byly i kratší běhy, závody pro děti a další program," pochvalovala si máma dvou potomků.

Půlmaraton dokončilo téměř pět set závodníků, další stovky účastníků přilákaly vložené běhy na pět a devět kilometrů.