Malý šampion se hlásil na svět právě v čase, kdy jeho hrdý táta měl okusit premiéru na Staré Dámě, ale zároveň chtěl být po boku manželce Ine při narození prvního potomka.

Vše tehdy klaplo a Štybar v nastalé euforii hned při premiérové účasti na legendární Grand Tour vybojoval v dresu národního mistra etapové vítězství.
A i teď by jezdec profistáje Quick–Step Floors rád dres s českou trikolorou ukázal při jízdě do Paříže, která začne už v sobotu v německém Düsseldorfu.
„Vím, jak nominace vypadá, ale musím počkat, až to oficiálně oznámí tým,“ “ řekl Štybar do televizních kamer po skončení společného česko-slovenského šampionátu v Žiaru nad Hronom. Patřičně nadšený.

Vždyť v závodě na 193 kilometru dokázal bývalý trojnásobný mistr světa v cyklokrosu (na silnici závodí od roku 2012) porazit skvělé soupeře včetně obhájců titulů – Romana Kreuzigera a Juraje Sagana. Ale i jeho bratra a mistra světa Petera Sagana.

Z českých es scházeli v pelotonu jen Leopold König, Ondřej Cink a překvapení Gira Jan Hirt.
„Samozřejmě jsem chtěl vyhrát a povedlo se, za což jsem rád,“ povídal Štybar.

Aleš Čermák.
Čermák: Viktoria je pro mě výzva

V závěrečném stoupání odskočil spolujezdci z úniku Josefu Černému a osamocený slavil vítězství.
Předtím dvojice uprchlíků jela v čelní skupině třinácti jezdců, která se zformovala hned v prvním ze sedmi okruhů. Z favoritů v ní chyběl jen vítěz časovky Jan Bárta a také Peter Sagan.

Možná záměrně, protože jediným Slovákem v úniku byl jeho bratr Juraj a s českou podporou si jel pro další zlato.
„Určitě nešlo o taktiku hned na začátku roztrhat peloton. Spíš jsem čekal, že se budeme atakovat v posledních dvou třech kolech. Jenže závod se nakonec vyvinul jinak,“ oponoval Štybar a připustil, že cesta za titulem bolela.

„Drželi jsme stále vysoké tempo a náš náskok narůstal. Skupina byla natolik silná, že nás nikdo nebyl schopný dojet,“ říkal jednatřicetiletý profesionál.
V předposledním okruhu přišel rozhodující moment mistrovského souboje.

Nejprve nastoupil Černý, ještě bez úspěchu. Pak ale zaútočil Štybar a chytil se ho jen Černý. „Pepa jel výborně,“ pochválil Štybar závodníka týmu Elkov Author.
„Už ten jeho nástup nás všechny zvedl. Věděli jsme, že je dost silný a že musíme reagovat. Síly ubývaly všem a pak jsme najednou zůstali vpředu sami. Josef si mě doskočil a rozhodně se jen nevezl,“ podotkl staronový šampion.

Asi deset kilometrů před cílem zkusil Černému poprvé odjet. „To se nepovedlo, takže jsem pak šetřil energii až na konec. V posledním kopci jsem šel nadoraz a doufal, že do cíle dojedu sám, abych si to vychutnal. Což vyšlo. Teď budu celý rok hrdě oblékat národní dres,“ prohlásil Štybar.

A už nyní se může těšit na obhajobu titulu, o který se za rok bude bojovat v Plzni. Jen kousek od Stříbra, kde Štybar vyrůstal a kde žijí jeho rodiče.
„Dlouho tu takový závod nebyl, takže je to dobrá zpráva pro nás jezdce i pro všechny fanoušky ze západu Čech,“ nechal se slyšet Zdeněk Štybar.

Pavel Vaigl
Domažlice povede Vaigl